Avantium opent demonstratiefabriek in Delfzijl

7 november 2019

Chemiegigant Avantium opent donderdag 7 november onder leiding van Nienke Homan (gedeputeerde van GroenLinks in Groningen) en algemeen directeur Tom van Aken, zijn eerste plantaardige MEG (Mono-ethylene glycol) demonstratiefabriek op het Chemiepark in Delfzijl. De stof, die onder andere wordt gebruikt in kleding en verpakkingen, moet de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en draagt daardoor bij aan een duurzame samenleving.

Volgens het bedrijf vertegenwoordigt de opening van de demonstratiefabriek, na jaren van research en experimenten, de eerste stap naar de vercommercialisering van de plantaardige  MEG-productie. De opening van een volledig commerciële fabriek staat gepland voor 2024. Om dit te faciliteren is Avantium al bezig met het werven van potentiële partners die een economische kans zien in het plantaardige MEG. Niet alleen komen deze partners uit de chemie industrie zelf, ook de commerciële merken zoeken naar duurzame oplossingen voor textiel en verpakkingen.

Groeiende markt

Hoewel nu 99 procent van de MEG-productie nog afhankelijk is van fossiele brandstoffen, verwacht Avantium dat de markt voor duurzame MEG in de komende decennia flink gaat groeien. Naast de voordelen die plantaardige MEG brengt op het gebied van duurzaamheid, zijn de kosten van natuurlijke MEG ook nog eens compatibel met de kosten van fossiele MEG.

Ray-technology

De technologie die gebruikt gaat worden om de plantaardige MEG op grote schaal te gaan produceren is de zogenaamde ‘Ray-technology’. De geopende demonstratiefabriek in Delfzijl heeft de capaciteit om, met deze technologie, 10 ton MEG op jaarbasis te produceren. Voor de introductie van de ‘Ray-technology’ ging het bedrijf al aan de slag met technologieën als de ‘YXY technology’ en de ‘Dawn technology’.

Meer informatie: https://www.avantium.com/renewable-chemistries/mekong/studio-avantium/

 

Altijd op de hoogte blijven?