Aviko opent fabriek voor diepvriesfrites in België

Aviko_Cosun_fritesfabriek

Op de foto: Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge (l), Hans Meeuwis, CEO van moederbedrijf Royal Cosun en Vlaams minister-president Jan Jambon (r).

Aviko – onderdeel van Royal Cosun – opent een fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. Met deze nieuwe fabriek wordt een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de Cosun strategie Unlock 25, die onder andere inzet op winstgevende groei in aardappelproducten. In de fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220 duizend kilo aardappelvlokken geproduceerd.

De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, vooral dankzij de sterke groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië. Aviko heeft voor de regio Vlaanderen gekozen door de centrale ligging in de ‘gordel voor de aardappelteelt’ in Noordwest-Europa en de kennis in de regio. Aviko telt een breed assortiment van aardappelproducten dat geleverd wordt aan foodservice bedrijven in 110 landen, zoals restaurantketens en horecazaken. Daarnaast zijn de aardappelproducten van het merk Aviko verkrijgbaar bij supermarkten.

De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa dankzij de focus op energie- efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering waarmee productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid stevig zijn geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd. De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren elektrisch vermogen op voor de fabriek.

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor o.a. diervoeders. Aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier. “We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager in Poperinge.

Royal Cosun

Royal Cosun is een coöperatieve en internationale agrofood onderneming die de potentie van planten omzet naar bruikbare oplossingen voor iedere dag, zoals plantaardige voedingsmiddelen en ingrediënten voor mens en dier en groene, biobased non-food toepassingen en duurzame energie. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn onderdeel van Cosun. In 2021 werkten zo’n vierduizend medewerkers aan de ontwikkeling en productie van plant-based oplossingen. Ga naar de website voor meer informatie.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Renewi Organics produceert vluchtige vetzuren uit voedselafval

Renewi Organics produceert vluchtige vetzuren uit voedselafval

In compacte systemen met korte verblijftijden kan voedselafval efficiënt worden omgezet in vluchtige vetzuren. Dat blijkt uit een wetenschappelijk artikel van Renewi Organics en IHE Delft Institute for Water Education. Afstudeerstagiaire Alice Law deed onderzoek naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten.

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Het ‘upcyclen’ van zijstromen van landbouw- en voedselproductie, is een van de meest effectieve technologische oplossingen om voldoende en verantwoord voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en -producten, maar een van...

Nieuw ingrediënt voor vleesvervangers van suikerbietenpulp

Nieuw ingrediënt voor vleesvervangers van suikerbietenpulp

Consumenten kiezen vaker voor plantaardige alternatieven, zoals vleesvervangers. Tijdens de beurs Food Ingredients Europe in Parijs introduceert Cosun Beet Company een nieuw ingrediënt voor vleesvervangers, Fidesse®. Dit ingrediënt is 100% plantaardig en gemaakt van Nederlandse suikerbietenpulp.