Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

avocado

Beeld: Estúdio Bloom via Unsplash 

Bij de Belgische supermarktketen Colruyt liggen vanaf nu avocado's in de schappen met een onzichtbaar, plantaardig beschermlaagje. De coating verlengt de houdbaarheid van de kwetsbare vrucht en moet voedselverspilling tegengaan.

De technologie werd ontwikkeld door Apeel Sciences. De Amerikaanse start-up maakt de 'tweede schil' van moleculen zoals lipiden en glycerolipiden, die van nature aanwezig zijn in de schil, pitten en fruitpulp. Het laagje houdt zuurstof buiten, wat bederf vertraagt, en vocht binnen, waardoor de avocado minder snel uitdroogt. Het zorgt ervoor dat eetrijpe avocado's twee keer zo lang goed blijven.

In België is Colruyt de eerste supermarkt die Apeel gebruikt. In Nederland loopt op dit moment een pilot bij supermarktketen Hoogvliet, waar in enkele vestigingen de Eat Me-avocado's zijn behandeld met de coating. Ook in andere landen is Apeel in opmars.

Uit Colruyts eigen tests kwam naar voren dat een eetrijpe avocado met Apeel-laagje tot een week lang lekker en smeuïg blijft, aldus afdelingshoofd Jan Schockaert. De supermarkt geeft aan dat de coating in de toekomst mogelijk ook gebruikt zal worden om de houdbaarheid van andere groenten en fruit te verlengen.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.