Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

avocado

Beeld: Estúdio Bloom via Unsplash 

Bij de Belgische supermarktketen Colruyt liggen vanaf nu avocado's in de schappen met een onzichtbaar, plantaardig beschermlaagje. De coating verlengt de houdbaarheid van de kwetsbare vrucht en moet voedselverspilling tegengaan.

De technologie werd ontwikkeld door Apeel Sciences. De Amerikaanse start-up maakt de 'tweede schil' van moleculen zoals lipiden en glycerolipiden, die van nature aanwezig zijn in de schil, pitten en fruitpulp. Het laagje houdt zuurstof buiten, wat bederf vertraagt, en vocht binnen, waardoor de avocado minder snel uitdroogt. Het zorgt ervoor dat eetrijpe avocado's twee keer zo lang goed blijven.

In België is Colruyt de eerste supermarkt die Apeel gebruikt. In Nederland loopt op dit moment een pilot bij supermarktketen Hoogvliet, waar in enkele vestigingen de Eat Me-avocado's zijn behandeld met de coating. Ook in andere landen is Apeel in opmars.

Uit Colruyts eigen tests kwam naar voren dat een eetrijpe avocado met Apeel-laagje tot een week lang lekker en smeuïg blijft, aldus afdelingshoofd Jan Schockaert. De supermarkt geeft aan dat de coating in de toekomst mogelijk ook gebruikt zal worden om de houdbaarheid van andere groenten en fruit te verlengen.

Lees ook
Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren