Babyvoeding laat niet wennen aan groentesmaak

2 september 2015

Babyvoeding van diverse fabrikanten bevat een grote hoeveelheid groenten en fruit, maar smaakt vooral zoet. Hierdoor wennen kinderen niet aan andere smaken van groente en fruit, zoals bitter of zuur.

Dat blijkt uit een studie van de University of Glasgow. Onderzocht zijn 329 merkproducten van alle belangrijke producenten. Er werd gelet op de omschrijvingen en de gebruikte ingrediënten.

De babyvoeding van voedingsmiddelenfabrikanten bevat vooral zoete groenten, zoals wortel, in plaats van bittere groenten als spinazie. Omdat hier weinig variëteit in zit, worden kinderen niet gemotiveerd om aan bittere smaken te wennen.

Niet verwonderlijk

De onderzoekers noemen de gevonden zoete smaken overigens niet verwonderlijk. Zuigelingen hebben namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken en fabrikanten volgen die voorkeur.

In de 329 soorten kwamen vooral appel, banaan, tomaat, mango, wortel en zoete aardappel voor. Groene groenten werden bijna niet gebruikt.

Ook in hartige voeding

Zo’n 18 procent van de babyvoeding bevat toegevoegd fruitsap (zo’n 15 gram per 100 gram product). Zelfs de hartige babyvoeding bevat nog 3 tot 7 procent suiker.

De zoetheid komt ongeveer overeen met die van moedermelk. En zo lang de kinderen een mix van zoete en hartige voeding krijgen in de aanbevolen hoeveelheden, blijft de hoeveelheid suiker die baby’s binnenkrijgen acceptabel, stellen de onderzoekers.

Vertrouwd maken

Het is aan de ouders om opgroeiende kinderen met andere smaken vertrouwd te maken, door zelf met verschillende verse groenten te koken, aldus het onderzoek.

Het gevaar bestaat volgens de onderzoekers wel, dat ouders denken dat ze met de producten van fabrikanten hun kinderen gezonde smaken leren eten, terwijl deze voeding in feite alleen maar de voorkeur van hun kroost voor zoete smaken verder versterkt.

Vroege ervaring

Kinderen accepteren normaal gesproken nieuwe voeding en smaken als deze vroeg worden geïntroduceerd. Deze vroege ervaring beïnvloedt de later smaakvoorkeuren van de kinderen.

De studie ‘Types of fruits and vegetables  used in commercial baby foods and their contribution to sugar content’ is gepubliceerd in tijdschrift Maternal & Child Nutrition.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?