Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

baby-food-pixabay

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat.

De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer dan de helft van de daar geteste producten maakte suiker meer dan 30% uit van het totaal aan calorieën. In Wenen bleek het aandeel suiker het hoogst te liggen. In meer dan de helft van de producten werd meer dan 40% van de calorieën uit suiker gehaald. De energiedichtheid van verschillende productsoorten kon van land tot land variëren, maar was in Sofia en Budapest gemiddeld niet hoger dan in Wenen. In Haifa, Israël werd het onderzoek bemoeilijkt doordat het nog niet verplicht was de hoeveelheid suiker op de verpakking te vermelden. De energiedichtheid lag wel relatief hoog.

Zoete smaak

Hoewel fruit en groente van nature suiker bevatten en wel geschikt zijn voor jonge kinderen, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de grote hoeveelheid suiker in gepureerde producten voor baby’s en peuters. De zoetigheid kan ervoor zorgen dat kinderen een (nog) grotere smaakvoorkeur krijgen voor zoet voedsel, wat de kans op overgewicht en diabetes in latere levensfasen vergroot.

Lees ook
Foodwatch ontdekt minerale oliën in babyvoeding

Foodwatch ontdekt minerale oliën in babyvoeding

Voedselwaakhond Foodwatch slaat alarm vanwege minerale oliën die zij in babyvoeding gevonden zouden hebben. Deze stoffen, ook wel aangeduid als MOAH, zijn potentieel kankerverwekkend. Foodwatch liet laboratoriumtests uitvoeren op vier Nederlandse blikken melkpoeder en vond minerale oliën bij drie van de merken: Neolac Biologisch 1 Volledige...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden. Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology. De overconsumptie...