Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

baby-food-pixabay

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat.

De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer dan de helft van de daar geteste producten maakte suiker meer dan 30% uit van het totaal aan calorieën. In Wenen bleek het aandeel suiker het hoogst te liggen. In meer dan de helft van de producten werd meer dan 40% van de calorieën uit suiker gehaald. De energiedichtheid van verschillende productsoorten kon van land tot land variëren, maar was in Sofia en Budapest gemiddeld niet hoger dan in Wenen. In Haifa, Israël werd het onderzoek bemoeilijkt doordat het nog niet verplicht was de hoeveelheid suiker op de verpakking te vermelden. De energiedichtheid lag wel relatief hoog.

Zoete smaak

Hoewel fruit en groente van nature suiker bevatten en wel geschikt zijn voor jonge kinderen, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de grote hoeveelheid suiker in gepureerde producten voor baby’s en peuters. De zoetigheid kan ervoor zorgen dat kinderen een (nog) grotere smaakvoorkeur krijgen voor zoet voedsel, wat de kans op overgewicht en diabetes in latere levensfasen vergroot.

Lees ook
Moedermelk voor grote mensen

Moedermelk voor grote mensen

De grote chemieconcerns DowDuPont en BASF investeren miljoenen in de productie van een suiker die alleen in moedermelk voorkomt. Ze mikken op een nieuwe markt voor volwassenen. Want wat goed is voor de mensenbaby kan ook goed zijn voor grote mensen, denken beide bedrijven. Nu al kunnen DowDuPont en BASF de zogenoemde HMO-suikers nauwelijks aangesleept...

‘Gezonde’ chocolade wint in Nederland van andere zoetigheden

‘Gezonde’ chocolade wint in Nederland van andere zoetigheden

Nederlandse consumenten eten minder snoepgoed, maar wel meer chocolade. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro.Sinds 2005 is het aantal snoepwinkels in Nederland met een kwart afgenomen, van 379 toen naar 277 nu. In dezelfde periode daalde het vloeroppervlak van de snoepwinkels met een derde. Uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland...

WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onder druk van de Italiaanse regering de steun voor het EAT-dieet ingetrokken. Een opmerkelijke stap, omdat het dieet wordt gezien als een belangrijke normatieve maatregel om voeding een kleinere impact te laten hebben op het mondiale leefmilieu en het klimaat.