Bachelor’s Award voor Bug ‘A’ Spread

17 juni 2015

Studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool sleepten dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum in de wacht. Volgens de jury is Bug ‘A’ Spread, broodbeleg met meelwormenpoeder een duurzaam alternatief voor vleesbeleg.

De award ging naar Susanne Drienhuizen, Martina de Haan, Evelien van der Heiden, Anita Hellemons, Floor Hendriks en Maartje Hommeles van de Haagse Hogeschool. Ze hadden vastgesteld dat veel consumenten te veel verzadigde vetten, zout en suiker eten, wat leidt tot welvaartsziekten. De vele vleesconsumptie is bovendien een zware belasting voor het milieu. Om die redenen neemt de groep flexitariërs toe. Ze deden onderzoek onder hogeropgeleiden en daaruit blijkt dat 73 procent van hen bereid is insecten te eten als ze onherkenbaar in een product zijn verwerkt.

Bug ‘A’ Spread

De studenten ontwikkelden daarom een duurzaam alternatief voor vlees. Bug ‘A’ Spread is smeerbaar broodbeleg met vijf procent gevriesdroogde insecten. Ze kozen voor meelwormen vanwege de nootachtige smaak en de relatief lage prijs van meelwormen. Naast insecten bestaat de spread uit pompoen, witte bonen, koolzaadolie, citroensap, basilicum, kruiden en specerijen. Het product bevat 122 calorieën per 100 gram en valt daarmee in de voorkeurscategorie voor broodbeleg.

De studenten experimenteerden met een hoger aandeel insecten, maar dan werd het product zo plakkerig als pindakaas.

De jury was te spreken over de smaak van Bug ‘A’ Spread. De nootachtige smaak van de meelwormen, kwam duidelijk naar voren. Bovendien roemde de jury het product omdat er maar weinig gezond hartig broodbeleg is. Juryvoorzitter Valérie Klostermann sprak van een mooi instapproduct voor het eten van insecten.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?