Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

bacteriofagen-wikimedia

Beeld: Dr Graham Beards/wikimedia

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.

Bacteriofagen die specifiek de listeria bacterie doden, kunnen voorkomen dat listeria zich tijdens de productie van levensmiddelen verspreidt. De afgelopen maanden hebben listeria uitbraken geleid tot ziekenhuisopnamen en zelfs doden en miskramen in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Zelfs als de bacterie aanwezig is in wettelijk toegestane lage hoeveelheden, kan die in de koelkast doorgroeien tot gevaarlijke niveaus.

Fagen zijn een nieuw wapen in het gevecht voor voedselveiligheid. Juist doordat ze anders zijn dan bestaande middelen, is de goedkeuring in de EU voor deze methode om bacteriën te bestrijden lang opgehouden. In de VS werd door de FDA al in 2006 de eerste anti-listeria-faag goedgekeurd, en bestempeld als veilig. Het betrof Listex, van het Wageningse life-sciences bedrijf Micreos Food Safety.

Desondanks bleef in Europa een officieel standpunt over de inzet van bacteriofagen uit. Die onzekerheid werd ook niet weggenomen door de Nederlandse voedselautoriteit NVWA of het ministerie van VWS, dat lang wachtte op een Europees advies. Leden van het Europese Parlement richten zich nu tot de Europese Commissie met het urgente advies om passende regels te creëren voor het gebruik van fagen. Intussen is er nu in elk geval helderheid verstrekt door het Europese Hof, waardoor deze innovatie ook binnen de EU onverminderd ingezet kan worden voor de voedselveiligheid.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.