Beeld: Dr Graham Beards/wikimedia

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.

Bacteriofagen die specifiek de listeria bacterie doden, kunnen voorkomen dat listeria zich tijdens de productie van levensmiddelen verspreidt. De afgelopen maanden hebben listeria uitbraken geleid tot ziekenhuisopnamen en zelfs doden en miskramen in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Zelfs als de bacterie aanwezig is in wettelijk toegestane lage hoeveelheden, kan die in de koelkast doorgroeien tot gevaarlijke niveaus.

Fagen zijn een nieuw wapen in het gevecht voor voedselveiligheid. Juist doordat ze anders zijn dan bestaande middelen, is de goedkeuring in de EU voor deze methode om bacteriën te bestrijden lang opgehouden. In de VS werd door de FDA al in 2006 de eerste anti-listeria-faag goedgekeurd, en bestempeld als veilig. Het betrof Listex, van het Wageningse life-sciences bedrijf Micreos Food Safety.

Desondanks bleef in Europa een officieel standpunt over de inzet van bacteriofagen uit. Die onzekerheid werd ook niet weggenomen door de Nederlandse voedselautoriteit NVWA of het ministerie van VWS, dat lang wachtte op een Europees advies. Leden van het Europese Parlement richten zich nu tot de Europese Commissie met het urgente advies om passende regels te creëren voor het gebruik van fagen. Intussen is er nu in elk geval helderheid verstrekt door het Europese Hof, waardoor deze innovatie ook binnen de EU onverminderd ingezet kan worden voor de voedselveiligheid.

Altijd op de hoogte blijven?