Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

EVMI_Baltussen_150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’  

“Samenwerken met anderen is voor Baltussen vanzelfsprekend. Zowel in de keten – met telers en inkopers – als met andere partijen met hetzelfde gedachtegoed: gezond en voldoende voedsel als basisrecht,” licht directeur Ruben Bringsken de keuze voor een inhoudelijk lustrumprogramma toe. “We streven naar langdurige contracten en relaties met telers zodat de bodem optimaal kan worden benut zonder uitgeput te raken. Telers die omschakelen naar biologisch ondersteunen we actief.”

Jubileumevent

Tijdens het jubileumevent op 8 juni staan onderwerpen als smart farming, voedselzekerheid, transparantie en duurzaamheid centraal. Op het programma staan onder andere presentaties van Erik Pekkertiet, senior business development manager Agro Food Robotics van de Wageningen University & Research, adviseur biologische akkerbouw Sander Bernaerts en meteoroloog Helga van Leur. Op een innovatieplein worden de zintuigen van de gasten op allerlei manieren geprikkeld. Baltussen hoopt zo telers en andere ketenpartners te betrekken bij het hele productieproces.

EVMI_Baltussen_2-300x122 Baltussen Konservenfabriek

In 1868 werd Baltussen Konservenfabriek opgericht. Daarmee is het de oudste nog bestaande conservenfabriek in Nederland. In de eerste honderd jaar produceerde het familiebedrijf appelstroop, jam en andere fruitconserven onder de naam Betuws Roem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek volledig verwoest en moest de productie tijdelijk elders worden voortgezet. Dankzij de samenwerking met collega-bedrijven kon de familie Baltussen na de oorlog de draad weer oppakken.

Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw nam de belangstelling voor appelstroop en jam onder consumenten af. Het bedrijf maakte daarom geleidelijk de overstap naar groenteconserven. In 1999 nam de laatste Baltussen afscheid van het bedrijf. Tegenwoordig maakt de fabriek deel uit van een groep voedingsbedrijven.

Baltussen verduurzaamt net geoogste groenten en fruit met behulp van een hittebehandeling. Volgens het bedrijf blijven op die wijze alle voedingsstoffen behouden en er komt geen conserveringsmiddel aan te pas.  Baltussen werkt zo veel mogelijk met producten van biologische oorsprong. Groenten en fruit worden verpakt in glas.

 
Lees ook
KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

HAK betreedt versmarkt met HAK Fresh ovengroenten

HAK betreedt versmarkt met HAK Fresh ovengroenten

Groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK betreedt voor het eerst de markt voor koelverse groenten. Deze maand brengt de fabrikant verse gegrilde en geroosterde ovengroenten op de markt, onder het label ‘HAK Fresh’. Picnic is de eerste supermarkt die de koelverse groenten van HAK aanbiedt.

Invest-NL en StartLife werken samen aan een duurzaam, klimaatneutraal voedselsysteem

Invest-NL en StartLife werken samen aan een duurzaam, klimaatneutraal voedselsysteem

De Nederlandse impact-investeerder Invest-NL en startupaccelerator StartLife kondigden vandaag, 11 oktober een strategisch partnerschap aan. Gezamenlijk willen de partijen de ontwikkeling en snelle groei bevorderen van startups en scale-ups die de transitie naar een duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem ondersteunen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren