Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

EVMI_Baltussen_150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’  

“Samenwerken met anderen is voor Baltussen vanzelfsprekend. Zowel in de keten – met telers en inkopers – als met andere partijen met hetzelfde gedachtegoed: gezond en voldoende voedsel als basisrecht,” licht directeur Ruben Bringsken de keuze voor een inhoudelijk lustrumprogramma toe. “We streven naar langdurige contracten en relaties met telers zodat de bodem optimaal kan worden benut zonder uitgeput te raken. Telers die omschakelen naar biologisch ondersteunen we actief.”

Jubileumevent

Tijdens het jubileumevent op 8 juni staan onderwerpen als smart farming, voedselzekerheid, transparantie en duurzaamheid centraal. Op het programma staan onder andere presentaties van Erik Pekkertiet, senior business development manager Agro Food Robotics van de Wageningen University & Research, adviseur biologische akkerbouw Sander Bernaerts en meteoroloog Helga van Leur. Op een innovatieplein worden de zintuigen van de gasten op allerlei manieren geprikkeld. Baltussen hoopt zo telers en andere ketenpartners te betrekken bij het hele productieproces.

EVMI_Baltussen_2-300x122 Baltussen Konservenfabriek

In 1868 werd Baltussen Konservenfabriek opgericht. Daarmee is het de oudste nog bestaande conservenfabriek in Nederland. In de eerste honderd jaar produceerde het familiebedrijf appelstroop, jam en andere fruitconserven onder de naam Betuws Roem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek volledig verwoest en moest de productie tijdelijk elders worden voortgezet. Dankzij de samenwerking met collega-bedrijven kon de familie Baltussen na de oorlog de draad weer oppakken.

Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw nam de belangstelling voor appelstroop en jam onder consumenten af. Het bedrijf maakte daarom geleidelijk de overstap naar groenteconserven. In 1999 nam de laatste Baltussen afscheid van het bedrijf. Tegenwoordig maakt de fabriek deel uit van een groep voedingsbedrijven.

Baltussen verduurzaamt net geoogste groenten en fruit met behulp van een hittebehandeling. Volgens het bedrijf blijven op die wijze alle voedingsstoffen behouden en er komt geen conserveringsmiddel aan te pas.  Baltussen werkt zo veel mogelijk met producten van biologische oorsprong. Groenten en fruit worden verpakt in glas.

 
Lees ook
Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project. In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers...

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...