Bas Rüter nieuwe voorzitter van Bionext

Bas Ruter_LR

Zes jaar na de oprichting van Bionext heeft Uli Schnier de voorzittershamer overgedragen aan Bas Rüter, directeur duurzaamheid Rabobank. De nieuwe voorzitter is van mening dat de biologische sector een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de noodzakelijke transitie in landbouw en voeding.

Bas Rüter

Rüter is al jaren betrokken bij de biologische sector. Sinds 2014 is hij voorzitter van Stichting EKO keurmerk, dat biologische boeren en bedrijven helpt bij verdere stappen met succesvol biologisch ondernemen. Rüter: “Duurzaamheid staat al jaren in de belangstelling en zal topprioriteit moeten krijgen om de klimaat- en milieudoelstellingen te realiseren. Biologisch zal een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke transitie in de landbouw en voeding. En ook de biologische sector zal weer verder moeten innoveren om koploper in duurzaamheid te blijven. Een mooie uitdaging voor Bionext en Stichting EKO.”

Bionext

Uli Schnier heeft in het voorjaar van 2011 mede aan de basis gestaan van de oprichting van Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector die is ontstaan vanuit de samenwerking van Biologica, de TaskForce MBL, Biohuis, BioNederland-VBP en de Biowinkelvereniging. Schnier: “De eis van de toenmalige staatssecretaris van Landbouw dat de biologische sector met één stem zou gaan spreken, is voor de sector een grote uitdaging geweest. Het heeft geresulteerd in Bionext, dat, uniek voor de voedingsbranche, alle schakels van de keten omvat. Moeilijke onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt en altijd blijkt het mogelijk om besluiten te nemen waar de hele sector achter staat.”

Lees ook:

 
 • Bionext overhandigt petitie tegen octrooi op voedsel (26 mei 2015)
 •      
  Lees ook
  Stijgingen en dalingen in de biologische sector

  Stijgingen en dalingen in de biologische sector

  Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg in 2020 met 5,9% naar 79.664 hectare, blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector van Skal Biocontrole. Toch schakelen steeds minder boeren over naar biologisch, ziet Bionext.

  HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

  HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

  HAK wil in 2021 alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd hebben. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat eisen stelt op het gebied van afval, watergebruik en bodem, maar geen biologische landbouw vereist. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Eerder...

  Duurzaam is duurder

  Duurzaam is duurder

  Uit een marktonderzoek dat werd uitgevoerd door boerenkoepel LTO zou blijken dat de consument geen kiloknallers meer wil. De onderzoekers concluderen dat de consument wel duurzaam vlees wil, maar (nog) niet bereid is om de meerprijs daarvan te betalen. Onderwijl dreigt de kostprijs van slachters te stijgen, komt er een recessie aan en bereiden supermarkten...