Het Duitse chemiebedrijf BASF stapt definitief uit Synvina, de joint venture met biotechbedrijf Avantium. De bedrijven wilden gezamenlijk een commerciële fabriek bouwen in Antwerpen om het bioplastic PEF te produceren, die enkele jaren moest worden uitgesteld. Eerder werd al bekend dat onenigheid is ontstaan tussen de bedrijven over de investeringscriteria.

Per 15 januari stapt BASF uit de samenwerking. De bedrijven onderhandelen nog over de voorwaarden voor de exit. Wel is duidelijk dat Avantium het aandeel van BASF in Synvina overneemt, inclusief de bijbehorende kennis en werknemers. CEO Tom van Aken zegt nog steeds het volste vertrouwen te hebben in de commerciële mogelijkheden van de technologie. “We kijken ernaar uit om het werk van Synvina voort te zetten met de vrijheid om alternatieve routes te na te streven om PEF te benutten.”

Synvina

Synvina is door Avantium en BASF opgericht om op commerciële schaal furaandicarbonzuur (FDCA) te produceren. Deze stof kan vervolgens gebruikt worden voor de productie van PEF. Mocht BASF uit de joint venture stappen, dan keren de activa, de technologie, de werknemers en het intellectueel eigendom terug naar Avantium. Wel zal Avantium voor de fabriek in Antwerpen mogelijk naar een nieuwe financieringspartner moeten zoeken.

Altijd op de hoogte blijven?