BASF stapt definitief uit joint venture met Avantium

avantium

Het Duitse chemiebedrijf BASF stapt definitief uit Synvina, de joint venture met biotechbedrijf Avantium. De bedrijven wilden gezamenlijk een commerciële fabriek bouwen in Antwerpen om het bioplastic PEF te produceren, die enkele jaren moest worden uitgesteld. Eerder werd al bekend dat onenigheid is ontstaan tussen de bedrijven over de investeringscriteria.

Per 15 januari stapt BASF uit de samenwerking. De bedrijven onderhandelen nog over de voorwaarden voor de exit. Wel is duidelijk dat Avantium het aandeel van BASF in Synvina overneemt, inclusief de bijbehorende kennis en werknemers. CEO Tom van Aken zegt nog steeds het volste vertrouwen te hebben in de commerciële mogelijkheden van de technologie. “We kijken ernaar uit om het werk van Synvina voort te zetten met de vrijheid om alternatieve routes te na te streven om PEF te benutten.”

Synvina

Synvina is door Avantium en BASF opgericht om op commerciële schaal furaandicarbonzuur (FDCA) te produceren. Deze stof kan vervolgens gebruikt worden voor de productie van PEF. Mocht BASF uit de joint venture stappen, dan keren de activa, de technologie, de werknemers en het intellectueel eigendom terug naar Avantium. Wel zal Avantium voor de fabriek in Antwerpen mogelijk naar een nieuwe financieringspartner moeten zoeken.

Lees ook
Plastic van houtvezels kan op de composthoop

Plastic van houtvezels kan op de composthoop

De koekjes van ‘Van Eigen Deeg’ zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam want de verpakkingen zijn composteerbaar. Uit onderzoek blijkt dat consumenten zo'n term verwarrend vinden. Volgens Marijntje van Benthum kunnen haar verpakkingen, en zelfs het glimmende etiket en ‘plastic’ venster, gerust bij het gft-afval. Ze breken gegarandeerd binnen...

Uit melk komt kaas en plastic

Uit melk komt kaas en plastic

Het plastic velletje om de kaas is menig bewuste kaasconsument een doorn in het oog. Is er in deze tijden van plasticvervuiling niet iets beters te bedenken? Door Jeroen Thijssen - Foodlog Even voor de goede orde: we hebben het over het korstje van Goudse kazen. Van verreweg de meeste kazen en kaasjes is de korst juist het lekkerste (smaakrijkste) deel...

Voor een kilo friet zijn bruto 2 kilo aardappelen nodig - waar blijft de rest dan?

Voor een kilo friet zijn bruto 2 kilo aardappelen nodig - waar blijft de rest dan?

De Nederlandse fritesproducent Lamb Weston/Meijer (onder meer leverancier van McDonald’s) geeft uitgebreid antwoord op Duurzaam Bedrijfsleven. Het grootste deel van de massa die verloren gaat, is water (12 à 20%), dat verdampt tijdens vooral het voorbakken van de frites. ‘Tarragrond’ (14%) blijkt ook een belangrijke factor. Dat is gewicht dat helemaal...