‘Basissmaken gelinkt aan eigen hersencellen’

17 november 2014

Het brein heeft vermoedelijk gespecialiseerde hersencellen voor het waarnemen van elk van de vijf basissmaken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Colombia University onder muizen.

Tot nu toe werd er altijd van uit gegaan dat de verschillende smaaksensaties (zout, zoet, zuur, bitter en umami) op de tong door alle hersencellen konden worden waargenomen.

In het Amerikaanse onderzoek werd gebruikgemaakt van genetisch gemodificeerde muizen, waarvan verschillende delen in het brein oplichtten als ze geactiveerd worden.

Met een micro-endoscoop konden de onderzoekers in de hersenen van de muizen kijken, terwijl deze verschillende smaken kregen toegediend. Dat meldt Nu.nl.

Neuronen

Zo lichtten bij een zoete smaak een andere groep neuronen op dan bij zuren smaken.

Volgens de onderzoekers is er een sterke verbinding tussen smaakcellen op de tong van muizen en specifieke hersencellen in hun hersenen.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in wetenschappelijk tijdschrift Nature, stelt dat de verwerking van verschillende smaken in het brein bij mensen op de zelfde manier verloopt.

De nieuwe bevindingen openen volgens de onderzoekers mogelijkheden voor nieuwe medicijnen voor mensen die kampen met smaakverlies.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?