Batchsysteem op pilotschaal voor PEF

20 oktober 2015

Pulsemaster uit Bladel komt met een batchsysteem op pilotschaal voor pulsed electric field (PEF), onder merknaam Solidus. Met het nieuwe systeem kunnen de effecten van PEF op hele aardappelen worden bepaald. Er hoeft dus niet eerst in de aardappel worden gesneden, waardoor cel- en weefselschade ontstaat.

Dat meldt het bedrijf. Zo kunnen de vitaliteit van plantencellen bepaald worden in intacte plantweefsels en hele vaste stoffen, zoals grote hele aardappelen, voordat ze in de industriële PEF-installatie worden geplaatst om verder te worden verwerkt.

Dat maakt dat nu vooraf de mogelijke rendementen kunnen worden bepaald in het hele productieproces van bijvoorbeeld frites, chips en andere aardappelspecialiteiten.

Ook kan vooraf al bekeken worden of investeren in een industrieel PEF-systeem rendeert. Het instrument werkt ook voor andere grondstoffen, zoals zoete aardappelen, cassave, rode bieten en wortelen.

Impact PEF op hele aardappel

Aardappelen die al in schijfjes, blokjes of patatjes zijn gesneden, hebben al aanzienlijke cel- en weefselschade opgelopen. Deze schade kan de PEF-behandeling nadelig beïnvloeden.

Met Solidus kan de impact van PEF op de vitaliteit van plantencellen in intacte, grote aardappelen worden bepaald. Het is een celdesintegratie methode gebaseerd op pulserende elektrische velden. Nu kan PEF-onderzoek op aardappelen, groenten of fruit worden verricht om verwerkingsprocessen te verbeteren, nieuwe producten te ontwikkelen en rendementen te verbeteren. Het is ook geschikt voor PEF productontwikkeling.

Accurater snijden, minder breuk

Met PEF-technologie worden celmembranen in korte tijd doorlaatbaar gemaakt. Deze celdesintegratie of elektroporatie leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de celmembranen en zorgt tevens voor een vermindering van de celdruk.

Accurater snijden, een betere snijkwaliteit, gladdere oppervlakken van de frietstaven en chips, minder breuk en feathering, betere diffusieprocessen tijdens blancheren en drogen, en minder olieopname zijn de belangrijkste resultaten van de PEF-behandeling van rauwe, hele aardappels bij het maken van frites en chips.

Bovendien levert deze elektroporatie van aardappelcellen een betere uitloging op van reducerende suikers, zodat de frietstaven en chips minder snel bruin zullen kleuren door de Maillard reactie tijdens het bakken.

Besparingen en rendementen

Met Solidus kunnen vóór de productie van frites al de technologische voordelen, de proces-productinteracties en besparingen bij processtappen zoals schillen, snijden, blancheren, drogen, bakken en vriezen, in kaart worden gebracht.

Ook kunnen met dit Pulsemaster PEF batchsysteem de rendementen worden bepaald die mogelijk zijn in het gehele productieproces voor het maken van friet, chips of aardappelspecialiteiten. Dit nog voordat besloten wordt te investeren in een industrieel PEF-systeem.

Te huur of te koop

Pulsemaster levert de Solidus PEF-batch unit op basis van koop of huur. Voor de unit is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van standaard beschikbare onderdelen en componenten.

Sterk punt is, volgens Mark de Boevere, managing director van Pulsemaster, dat voldoende grote PEF-behandelkamers beschikbaar zijn om grote, intacte aardappelen te kunnen plaatsen.

Veilig

Verder is de PEF-behandelkamer volledig ingekapseld en zijn de elektroden vakkundig geaard. De omkasting kan dus, ook als het systeem werkt, zonder problemen worden aangeraakt.

“Met name de aardappelindustrie en de onderzoekssector die zich richt op goed onderzoek voorafgaand aan het gebruik van industriële PEF-systemen voor celdesintegratiedoeleinden van vaste stoffen kan Pulsemaster’s Solidus unit goed gebruiken", meldt De Boevere.

 

Altijd op de hoogte blijven?