‘Belasting op ongezonde producten goed voor armere mensen’

EVMI_Suikertax

Extra belastingen op frisdrank, alcohol en tabak helpen om ziektes en hoge ziektekosten terug te dringen. De prijsverhoging stuurt mensen richting gezondere keuzes, wat helpt om ziektes als obesitas, kanker, diabetes en hartproblemen te voorkomen. Dat is de conclusie van een serie studies gepubliceerd in The Lancet.

Vooral armere mensen zouden van de prijsverhoging profiteren omdat onder meer hun medische kosten teruglopen. Dit effect wordt vergroot als de inkomsten uit de extra belastingen worden gebruikt om mensen met een lagere sociaal economische status juist te ondersteunen. "Leefstijlgerelateerde ziektes zijn verantwoordelijk voor 72% van alle overlijdens in 2016, waarvan bijna de helft van de mensen jonger was dan 60 jaar. Het is tijd dat politieke actie gelijk op gaat met de nationale crises van vroegtijdig overlijden", vindt Richard Horton, leider van het onderzoeksteam.

Bron: Foodlog

*Foto: The People Speak!, Flickr

Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...