‘Belasting op ongezonde producten goed voor armere mensen’

EVMI_Suikertax

Extra belastingen op frisdrank, alcohol en tabak helpen om ziektes en hoge ziektekosten terug te dringen. De prijsverhoging stuurt mensen richting gezondere keuzes, wat helpt om ziektes als obesitas, kanker, diabetes en hartproblemen te voorkomen. Dat is de conclusie van een serie studies gepubliceerd in The Lancet.

Vooral armere mensen zouden van de prijsverhoging profiteren omdat onder meer hun medische kosten teruglopen. Dit effect wordt vergroot als de inkomsten uit de extra belastingen worden gebruikt om mensen met een lagere sociaal economische status juist te ondersteunen. "Leefstijlgerelateerde ziektes zijn verantwoordelijk voor 72% van alle overlijdens in 2016, waarvan bijna de helft van de mensen jonger was dan 60 jaar. Het is tijd dat politieke actie gelijk op gaat met de nationale crises van vroegtijdig overlijden", vindt Richard Horton, leider van het onderzoeksteam.

Bron: Foodlog

*Foto: The People Speak!, Flickr

Lees ook
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor 
verkeerde ideeën

Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor 
verkeerde ideeën

De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...

Hoeveel invloed hebben supermarkten op duurzame consumentenkeuzes?

Hoeveel invloed hebben supermarkten op duurzame consumentenkeuzes?

Onafhankelijk onderzoeksinstituut Questionmark is een vergelijkingsonderzoek gestart naar de duurzaamheid van supermarkten. Uit de resultaten volgt een publieke ranglijst die laat zien in hoeverre supermarkten de consument helpen om duurzaam te eten.

Janet Kooren nieuwe hoofdredacteur EVMI

Janet Kooren nieuwe hoofdredacteur EVMI

EVMI, vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie heeft een nieuwe hoofdredacteur. Janet Kooren, voorheen onder andere hoofdredacteur van Automatie PMA, komt de gelederen van Alea Publishers versterken.