Belgïe start suikertax op frisdrank

België voert vanaf volgend jaar een suikertax in op alle suikerhoudende dranken. Volgens regeringsbronnen zou daar overeenstemming over zijn bereikt, meldt Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Hoe hoog de tax per flesje of blikje wordt, is nog onduidelijk. De maatregel wordt geleidelijk ingevoerd. Volgend jaar moet de maatregel de schatkist 50 miljoen euro opleveren, om in 2020 uit te komen op 250 miljoen euro.

Gezond stimuleren

De suikertax is bedoeld om een gezonder voedingspatroon te stimuleren. Het wordt ingevoerd op alle frisdranken die suiker bevatten. Als er dus geen suiker in een light-variant zit, wordt deze niet duurder.

Eerder was er al sprake dat de suikertax voor suikerhoudende alcoholische dranken zou gelden, maar nu gaat het dus ook om frisdranken met suiker.

Onderdeel breder pakket

De tax maakt onderdeel uit van een breder pakket aan gezondheidsmaatregelen van de minister De Block van Volksgezondheid. Een tax op vetrijke voeding zou niet in het pakket zitten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook

Portugese suikertaks op frisdrank in 2017

Portugal voert vanaf volgend jaar een suikertaks in op frisdranken. Een blikje van 33 cl zal dan 5,5 cent meer gaan kosten. Het is het volgende land dat start met een suikertaks, na Frankrijk, Mexico en Hongarije en binnenkort het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. De Portugese regering verwacht met de belasting in totaal 80 miljoen euro op te halen. Dit geld wordt besteed aan de volksgezondheid in het land. Daarover bericht foodingredientsfirst.com. Twee klassen Dranken met een concentratie van maximaal 80 gram suiker per liter worden belast met een suikertaks van 8,22 euro per hectoliter. Als...

'Suikertax lost het echte probleem niet op’

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is zeer verbaasd over de Britse plannen voor belasting op suikerhoudende frisdranken. “Wij zijn geen voorstander van belasting op voedingsmiddelen. De effectiviteit van deze maatregel is nooit bewezen”, reageert FWS-directeur Raymond Gianotten. Ook de Tweede Kamer wil vooralsnog geen suikertax. Het invoeren van een belasting op alleen frisdranken, is volgens FWS een te beperkt middel om obesitas tegen te gaan. “Tevens is er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek om te bewijzen dat fiscale maatregelen effect hebben op obesitas." FWS-directeur...

Groot-Brittannië krijgt suikertax op frisdrank

Groot-Brittannië gaat belasting heffen op frisdrank met een hoog suikergehalte. De suikertax gaat over twee jaar in. In die periode kunnen fabrikanten het suikergehalte verlagen. Dat heeft de Britse minister van Financiën George Osborne aangekondigd. Voor frisdrank met een suikergehalte van meer dan vijf gram suiker per honderd milliliter gaat over twee jaar een heffing gelden van omgerekend 23 eurocent. Voor drankjes die de acht gram suiker per honderd milliliter overschrijden komt zelfs een tax van 31 eurocent. De opbrengst van de suikertax is bestemd voor schoolsport. Tv-kok Jamie Oliver heeft...