Belgisch brood bakken op Mars

3 december 2019

                                                                          Foto: Pixabay

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project, een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro voor dit project.

Het project concentreert zich op de vraag hoe we op een duurzame manier voedsel kunnen produceren en draagt bij aan het leveren van een nutritioneel basisproduct voor veel regio’s over de hele wereld: brood. Het consortorium heeft net een subsidie van 4,5 miljoen euro ontvangen van de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), wat leidt tot een totaal budget van meer dan 6,3 miljoen euro.

Plantenteelt in containers

Vier aaneengesloten containers worden binnenkort geïnstalleerd in het hoofdkantoor van Puratos in Groot-Bijgaarden. Vanaf buitenaf lijken ze normaal, maar vanaf 1 januari 2020 gaan onderzoekers aan de slag in het gesloten, ecologische plantenteeltsysteem en de bakkerij. Wat ze ontdekken kan een grote impact hebben op onze voedselproductie op aarde en op Mars wanneer de eerste bemande missies gelanceerd worden. De keuze voor brood komt omdat het voor ieder van ons voedzaam is en daarom een nuttig basisvoedsel voor ruimtemissies. Toch is dit makkelijker gedacht dan gedaan. Het milieu op Mars is namelijk anders dan op aarde; het gebrek aan atmosfeer, lage temperaturen en stofstormen bieden niet de juiste omstandigheden voor de groei van gewassen.

De containers zijn hiervoor de oplossing. Dit omdat het klimaatsysteem in de containers aangepast kan worden om zo het gewenste resultaat te behalen. Filip Arnaut, Upstream R&D-directeur bij Puratos, vertelt over het project: “Met dit consortium brengen we verschillende kennisdomeinen en Belgische expertise samen om een cruciale vraag te beantwoorden: hoe kunnen we de voedingswaarde, de duurzaamheid en het efficiënt gebruik van energie verder verbeteren om voedsel – in dit geval brood, één van onze belangrijkste specialiteiten – niet alleen nu maar ook in de toekomst in meer uitdagende omgevingen te produceren.”

Naast het gewasonderzoek zal het consortium ook andere aspecten bestuderen die een rol spelen bij de hele voedselproductiecyclus, zoals gebruik en recycling van grondstoffen, monitoring van het microbiële klimaat, invloed van straling en bestuiving door middel van geautomatiseerde drones.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?