Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Zwaardvis_wikimedia_ 	José Antonio Gil Martínez

Foto: José Antonio Gil Martínez (Wikimedia)

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schroeft het advies om twee keer per week vis te eten terug naar één keer. Zware metalen in (vervuild) zeewater stapelen zich op in vissen en zeevruchten en belanden vervolgens op ons bord. Dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, schrijft Knack.

Kwik is zo'n zwaar metaal. Eind vorig jaar kwam popster Robbie Williams, die twee tot drie keer per dag vis at in het nieuws omdat hij bijna een kwikvergiftiging had opgelopen. Bewoners van arctische gebieden (die veel vis eten) maar ook omwonenden van goudmijnen (waar kwik wordt gebruikt voor goudextractie) lopen risico op een kwikvergiftiging.

Volgens het Europese Voedselagentschap (EFSA) is de maximale wekelijkse hoeveelheid kwik voor volwassenen 1,3 microgram per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 70 kilogram 'mag' dus 91 microgram per week binnenkrijgen. Vissen met kwikgehaltes als tonijn (29 microgram per 100 gram) en kreeft (30 microgram per 100 gram) zijn nog veilig, maar een portie zwaardvis (121 microgram per 100 gram) kun je beter overslaan.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven noemt ook overbevissing als een reden om de visinname te beperken. Om zowel jezelf als het milieu te beschermen, adviseert het instituut niet meer dan één portie vis per week te eten. In Nederland is één portie per week al langer aanbevolen, bij voorkeur van vette vis mét keurmerk. Het argument achter het Nederlandse advies is voornamelijk gericht op het voorkomen van overbevissing.

Foodlog

Lees ook
Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Afgelopen jaar is de Nederlandse consument weer meer vis gaan eten. In de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 groeide de visconsumptie van 9,3 naar 9,5 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Nederlands Visbureau.

Nieuw wetenschappelijk ICES-advies: wijting, haring en makreel in 2021 overbevist

Nieuw wetenschappelijk ICES-advies: wijting, haring en makreel in 2021 overbevist

Marine Stewardship Council (MSC), het internationale keurmerk voor duurzame visserij, roept op tot dringende actie omdat ecologisch en economisch vitale pelagische visbestanden in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan overbevist blijven. Dit komt doordat regeringen er al jarenlang niet in slagen om vangstquota af te spreken die de toekomst...

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren