Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Zwaardvis_wikimedia_ 	José Antonio Gil Martínez

Foto: José Antonio Gil Martínez (Wikimedia)

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schroeft het advies om twee keer per week vis te eten terug naar één keer. Zware metalen in (vervuild) zeewater stapelen zich op in vissen en zeevruchten en belanden vervolgens op ons bord. Dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, schrijft Knack.

Kwik is zo'n zwaar metaal. Eind vorig jaar kwam popster Robbie Williams, die twee tot drie keer per dag vis at in het nieuws omdat hij bijna een kwikvergiftiging had opgelopen. Bewoners van arctische gebieden (die veel vis eten) maar ook omwonenden van goudmijnen (waar kwik wordt gebruikt voor goudextractie) lopen risico op een kwikvergiftiging.

Volgens het Europese Voedselagentschap (EFSA) is de maximale wekelijkse hoeveelheid kwik voor volwassenen 1,3 microgram per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 70 kilogram 'mag' dus 91 microgram per week binnenkrijgen. Vissen met kwikgehaltes als tonijn (29 microgram per 100 gram) en kreeft (30 microgram per 100 gram) zijn nog veilig, maar een portie zwaardvis (121 microgram per 100 gram) kun je beter overslaan.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven noemt ook overbevissing als een reden om de visinname te beperken. Om zowel jezelf als het milieu te beschermen, adviseert het instituut niet meer dan één portie vis per week te eten. In Nederland is één portie per week al langer aanbevolen, bij voorkeur van vette vis mét keurmerk. Het argument achter het Nederlandse advies is voornamelijk gericht op het voorkomen van overbevissing.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Tjebbe Onnes is per 1 april aangetreden als General Manager bij Fish Tales, de Amsterdamse scale-up voor duurzame vis. Onnes is afkomstig van Albert Heijn waar hij 12 jaar werkte in commerciële rollen en de laatste jaren als Director Promotions. Bij Fish Tales treedt hij toe tot het management dat momenteel bestaat uit founder, seafoodchef en visexpert...

Effecten oorlog Oekraïne op de vismarkt

Effecten oorlog Oekraïne op de vismarkt

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen op onze economie. Denk aan stijgende prijzen voor grondstof en brandstof. Ook de visbranche heeft hier last van. Dat meldt Visserijnieuws.

RIVM: eet één keer per jaar vis uit de Westerschelde

RIVM: eet één keer per jaar vis uit de Westerschelde

Er zit te veel pfas in de Westerschelde. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat het niet verstandig is om vaker dan één keer per jaar vis uit de Westerschelde te eten. De vissen nemen zoveel van de schadelijke stof op dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid de pfas-normen al worden overschreden.