Belgische Food Pilot opent deuren

MELLE - In België is Food Pilot geopend, waar de voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers in Vlaanderen innovaties kunnen testen.

In de pilotplant staat op 300 vierkante meter verschillende apparatuur opgesteld om foodproducten op industriële schaal te verwerken.

Het pand is geopend door het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) en Flanders’ Food, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Met de fabriek moet de toegevoegde waarde van land- en tuinbouwproducten in Vlaanderen worden verhoogd.

De fabriek heeft apparatuur voor zuivel (bijvoorbeeld een UHT-installatie (foto)), vlees, vis en maaltijden, groente, fruit en aardappelen, soepen en sauzen, en snacks en diervoeders.  

Nieuwe concepten testen
De Food Pilot vormt een tussenstap tussen laboratoriumonderzoek en industriële realisatie. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe concepten in de praktijk te testen of nieuwe producten voor te bereiden alvorens op industriële schaal te produceren.

Zo kan een geheel proces tot aan het eindproduct op semi-industriële schaal worden nagebootst.

De Food Pilot werkt met flexibele contracten, zowel voor langlopende als korte, eenmalige testen.

Kleine en grote bedrijven
Het is gunstig voor bedrijven die de nodige wetenschappelijke expertise en pilotapparatuur niet in eigen huis hebben. Grotere bedrijven krijgen met de pilot plant toegang tot flexibeler apparatuur en testopstellingen.

Behalve de voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers kunnen ook fabrikanten van veevoeder, petfood, cosmetica, farmaceutische producten er terecht voor testopstellingen (zo nodig in vertrouwelijke setting), net als consumentenorganisaties, groothandels, distributeurs en kennisinstellingen

Lees ook:
Darling Delicious test nieuwe producten in winkel (5 okotber 2011)

Dekra breidt uit in procesindustrie (16 augustus 2011)

'Desnoods blinderen we de ramen' (26 november 2010)

House of Food geopend met chocoladesleutel (foto's) (26 november 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over productontwikkeling
 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement