Belgische regering keurt steun inzake fipronilschade goed

6 september 2017

De Belgische ministerraad ministerraad heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die vorige maand zijn aangekondigd na de fipronil-crisis die de Belgische pluimveehouderij verwerkende industrie en heeft getroffen, vermoedelijk met vanuit Nederland geleverde verboden middelen.

Dat betekent dat een pakket van sociaal-economische maatregelen van kracht worden om de pluimveebedrijven die schade hebben geleden te helpen. Minister van Middenstand Denis Ducarme kondigde aan dat een voorontwerp van wet is goedgekeurd die een collectieve rechtsvordering - 'class action' - mogelijk maakt voor zelfstandigen en midden- en kleinbedrijven om hen in staat te stellen massaschade te verhalen op de veroorzaker. Eerder stelde de Belgische staat zich al op als eiser tegen het Nederlandse verdelgingsbedrijf Chickfriend dat verdacht wordt van een groot aandeel in de fipronilcrisis. Dat meldt Vilt.

Ook de Nederlandse overheid kondigde steunmaatregelen aan. De Nederlandse pluimveehouderijsector vindt die niet ver genoeg gaan en kondigde een rechtszaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?