‘Belgische voedselproducenten ontwijken FAVV met controles in buitenland’

EVMI_Laboratorium

In België ligt de voedselveiligheidsautoriteit FAVV onder vuur als gevolg onlangs aan het licht gekomen vleesfraudes. Deze week ontstond er opnieuw onrust rond het FAVV: voedselbedrijven omzeilen voedselagentschap via buitenlandse labo's, meldt De Morgen. Toch is er niets aan de hand volgens de Belgische autoriteit.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Volgens de Belgische media wijken landbouwbedrijven en voedselproducenten steeds vaker uit naar buitenlandse laboratoria om hun producten te laten onderzoeken. Ze zouden dat doen omdat buitenlandse laboratoria, in tegenstelling tot Belgische, niet verplicht zijn om onregelmatigheden direct te melden aan het Federaal Voedselagentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). België laat zich juist voorstaan op die 'dubbele meldingsplicht'. Die verplicht zowel producenten als Belgische laboratoria 'non-conformiteiten' binnen 48 uur te melden bij het FAVV.

Het FAVV weerlegt de uitspraak dat "sommige bedrijven met hun twijfelachtige stalen naar het buitenland gaan", omdat "een klein probleempje dan eenvoudiger onder de mat te vegen zou zijn." Dat suggereerde een Belgische laborant in De Morgen. De (anoniem gebleven) laborant verwijst naar de kippenbedrijven, die na de fipronilcrisis vrijwel allemaal hun analyses in Duitsland lieten uitvoeren. "Dat is daarom geen kwestie van kwade wil, maar de angst voor een nieuwe blokkering is groot, en die bedrijven grijpen liever zelf in", aldus de laborant.

Geen sluipweg en voedselveiligheid gegarandeerd

Volgens het FAVV is er zeker geen sprake van een 'sluipweg' en is de voedselveiligheid sowieso gegarandeerd. Bedrijven die geen melding maken van eventuele onregelmatigheden bij analyses in het buitenland, riskeren vervolging. België is met het systeem van gecertificeerde autocontrole in combinatie met de meldingsplicht een voorloper in Europa, zegt het FAVV. Het FAVV krijgt bijval van de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia.

Waarom sommige bedrijven dan toch uitwijken? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van te weinig capaciteit, zegt het FAVV. Zo konden de Belgische laboratoria tijdens de fipronilcrisis niet aan de vraag voldoen. Of omdat het bedrijf in meerdere landen actief is en omwille van vergelijkbaarheid of kosten een contract heeft met één specifiek laboratorium. Het kán natuurlijk ook zijn dat een bedrijf de Belgische regelgeving te streng vindt. En laten we niet vergeten, zegt Fevia, dat het bij het recente vleesschandaal om fraude ging. "Het moedwillig ontwijken van de regels door een bedrijf veroordelen we ten strengste, maar het is geen wijdverbreide praktijk. We willen een gesprek voeren over hoe we fraude kunnen vermijden, maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien", aldus Fevia-woordvoerder Nicholas Courant.

Waar of onwaar? Dat is lastig te checken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.