Beeld: via beeldbank B&J

Het ijsmerk Ben & Jerry's besloot in juni om te stoppen met de verkoop van ijs in de bezette Palestijnse gebieden. Dit zorgt voor problemen bij moederbedrijf Unilever. Verschillende Amerikaanse staten willen vanwege de boycot van Ben & Jerry's hun aandelen verkopen.

 "De staat Florida tolereert geen discrimatie tegen de staat Israël en de bevolking", staat er te lezen op de website van de gouverneur van Florida. Florida heeft evenals Arizona, New Jersey en Texas aangegeven niet meer te beleggen in Unilever. De verwachting is dat er meer staten volgen. 35 Amerikaanse staten hebben wetgeving die een boycot van Israel verbieden. 

De staten hebben Unilever 90 dagen de tijd gegeven om het beleid aan te passen, maar het bedrijf kan weinig doen.  Bij de overname van Ben & Jerry's is afgesproken dat het ijsmerk overname van het ijsmerk eigen keuzes mag maken over maatschappelijke kwesties. En de verkoop van ijs in de bezette Palestijnse gebieden gaat in tegen de waarden van het ijsmerk, meldde Ben & Jerry's zomer 2021.

In een interview met het FD zegt Unilever-bestuurder Hanneke Faber dat Unilever wel in Israël wil blijven. Imn de toekomst zal het voedingsmiddelenconcern een merk niet meer zoveel vrijheid geven. "99% van onze idealen komen overeen, maar die ene procent kan afwijken. Bij geen van onze merken is de besluitvorming zo ingewikkeld. Dus nee, dat gaan we niet meer doen."

Bron: FD

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?