Beneo investeert in productie rijstzetmeel

Beeld: Beneo

Ingrediëntproducent Beneo investeert 50 miljoen euro in hun fabriek in het Belgische Wijgmaal. Op die locatie produceert het bedrijf rijstzetmeel. Door de investering wordt de productie van rijstzetmeel vijftig procent hoger. 

Rijstzetmeel

Beneo gelooft dat de vraag naar rijstzetmeel sterk zal toenemen. De vraag naar ‘clean label’ is hier de belangrijkste reden voor. Veel voedselproducenten willen af van het gebruik van kunstmatige ingrediënten en rijstzetmeel is voor bepaalde toepassingen een goed alternatief. Rijstzetmeel heeft een uiterst fijne korrel en kan dus micro-poriën aan de oppervlakte van coatings opvullen. Dit effect is vooral belangrijk voor fabrikanten van zoetwaar omdat het voorkomt dat randen van producten breken of splinteren. Daarbij zorgt rijstzetmeel dat een witte kleur lang behouden kan blijven. Titaniumdioxide (E171) heeft dezelfde eigenschappen, maar dat product is vanaf 1 januari 2020 in Frankrijk verboden als voedselingrediënt. Beneo verwacht dat meer Europese landen dit verbod gaan overnemen. Beneo heeft in eigen onderzoek ook laten zien dat rijstzetmeel een grote rol kan spelen in sterk bewerkte producten, zoals sauzen, dressings en huisdiervoedsel.

Productieproces

Rijst ondergaat een aantal processen voor het rijstzetmeel is: schoonmaken, wellen, zeven, schiften, ontwateren en uiteindelijk drogen. Op dit moment heeft de fabriek in Wijgmaal twee productielijnen. Dit worden er drie. In de eerste fase van de uitbreiding plaatst Beneo nieuwe ontwater- en droogmachines. Zo verhoogt het bedrijf de efficiëntie van de bestaande lijnen. In de tweede fase breidt het ook de eerste fasen in het productieproces uit. De uitbreiding moet in maart 2020 afgerond zijn.

Bron: Beneo

Meer over
Lees ook
Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.

Column: Smaakmaker

Column: Smaakmaker

Auteur: Iwona Brederveld, global product manager Exter Na een periode van afwezigheid, is Exter, het Oernederlandse bedrijf en mede-oprichter van het netwerk IFFI, weer terug in de gelederen. In de afgelopen periode hebben we nog eens extra kunnen zien wat de meerwaarde van netwerken is voor de samenwerking met andere leden. Bij IFFI worden workshops...

Clean label = Clear label

Clean label = Clear label

Auteur: Pieter Paul Lamers, Managing Director, Niacet / Het zijn bekende kreten op verpakkingen van levensmiddelen: ‘100 % natuurlijk’ en ‘geen E-nummers’. Maar wat zeggen ze nu eigenlijk echt?

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren