Beneo investeert in productie rijstzetmeel

Beeld: Beneo

Ingrediëntproducent Beneo investeert 50 miljoen euro in hun fabriek in het Belgische Wijgmaal. Op die locatie produceert het bedrijf rijstzetmeel. Door de investering wordt de productie van rijstzetmeel vijftig procent hoger. 

Rijstzetmeel

Beneo gelooft dat de vraag naar rijstzetmeel sterk zal toenemen. De vraag naar ‘clean label’ is hier de belangrijkste reden voor. Veel voedselproducenten willen af van het gebruik van kunstmatige ingrediënten en rijstzetmeel is voor bepaalde toepassingen een goed alternatief. Rijstzetmeel heeft een uiterst fijne korrel en kan dus micro-poriën aan de oppervlakte van coatings opvullen. Dit effect is vooral belangrijk voor fabrikanten van zoetwaar omdat het voorkomt dat randen van producten breken of splinteren. Daarbij zorgt rijstzetmeel dat een witte kleur lang behouden kan blijven. Titaniumdioxide (E171) heeft dezelfde eigenschappen, maar dat product is vanaf 1 januari 2020 in Frankrijk verboden als voedselingrediënt. Beneo verwacht dat meer Europese landen dit verbod gaan overnemen. Beneo heeft in eigen onderzoek ook laten zien dat rijstzetmeel een grote rol kan spelen in sterk bewerkte producten, zoals sauzen, dressings en huisdiervoedsel.

Productieproces

Rijst ondergaat een aantal processen voor het rijstzetmeel is: schoonmaken, wellen, zeven, schiften, ontwateren en uiteindelijk drogen. Op dit moment heeft de fabriek in Wijgmaal twee productielijnen. Dit worden er drie. In de eerste fase van de uitbreiding plaatst Beneo nieuwe ontwater- en droogmachines. Zo verhoogt het bedrijf de efficiëntie van de bestaande lijnen. In de tweede fase breidt het ook de eerste fasen in het productieproces uit. De uitbreiding moet in maart 2020 afgerond zijn.

Bron: Beneo

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Suikertax, zoutreductie en een clean label - jaaroverzicht 2016

Suikertax, zoutreductie en een clean label - jaaroverzicht 2016

In diverse landen werd de suikertax ingevoerd om consumenten aan te zetten tot een lagere suikerinname en de industrie te stimuleren producten gezonder te maken. Hoewel pressiegroepen soms de indruk wekken dat de voedingsmiddelenbedrijven de gezondheid van consumenten niet belangrijk vinden, zijn er in binnen- en buitenland veel initiatieven voor zout-...