Berkeley (VS) start met frisdranktax

12 november 2014

Berkeley is de eerste stad in Amerika die vanaf 1 januari 2015 een frisdranktax gaat invoeren. Er wordt dan 10 eurocent per blikje en 55 eurocent per 2-literfles geheven op suikerhoudende frisdranken. De maatregel is bedoeld om overgewicht en obesitas tegen te gaan.

Om de maatregel, Measure D, in te kunnen voeren, was een meerderheid van de bevolking nodig die is gaan stemmen in Berkeley. Uiteindelijk bleek meer dan drie kwart (17.000 van de in totaal 22.000 stemmers) voor de frisdranktax te zijn.

Niet op suikervrij en sappen

De belasting is bedoeld voor suikerhoudende dranken, zoals frisdranken, energiedrankjes en icetea. Op vruchtensappen, (chocolade)melk en suikervrije, kunstmatig gezoete frisdranken wordt geen tax geheven .

Volgens het Rudd Center in Berkeley is frisdrank met toegevoegd suiker de voornaamste bron van suiker in het voedingspatroon van Amerikanen en dus verantwoordelijk voor gezondheidsrisico’s als overgewicht en obesitas .

Extra kosten samenleving

Met Measure D wil de gemeente (die ruim 100.000 inwoners telt) de verkoopprijs meer in overeenstemming brengen met de extra kosten die dergelijke suikerhoudende dranken met zich meebrengen voor de samenleving.

Ook moet de belastingheffing mensen bewust maken van het verband tussen overmatige suikerinname en voedingsgerelateerde ziekten.

De opbrengsten van de belasting (naar schatting 1 à 2 miljoen dollar per jaar) zullen onder meer worden besteed aan kooklessen voor kinderen en gezondheidsprogramma’s

Tegenstanders noemen de maatregel racistisch omdat het met name de armere, zwarte bevolking zou benadelen.

Andere initiatieven VS

Het nabij gelegen San Francisco wilde ook een taks op frisdranken. Daar haalde het voorstel wel een meerderheid maar niet de vereiste twee derde meerderheid van stemmen.

New York wilde ruim 2 jaar geleden een verbod op de verkoop van grote bekers frisdrank, maar een rechtbank verbood dat in maart 2013.

De belasting van 1 dollarcent per ounce (ruim 38 gram) in Berkeley komt ruwweg neer op 12 dollarcent (10 eurocent) per blikje en 68 dollarcent (55 eurocent) per 2-literfles.

Lees ook:

Belgische frisdranktax van de baan (10 september 2013)

Plan Bloomberg tegen fris van de baan (24 augustus 2011)

Altijd op de hoogte blijven?