Beste baankansen met MBO-opleiding procesoperator

26 januari 2018

De opleiding procestechniek biedt op dit moment de beste positie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit recent onderzoek van het UWV in samenwerking met Maastricht University. In Noordoost-Brabant werken bedrijven met ROCs samen aan een opleiding met goede baanperspectieven voor procesoperators.

In de periode 2012-2017 vroegen onderzoekers van het UWV en Maastricht University aan afgestudeerden of ze werk hadden, of dat in hun vakgebied was en of ze een vast of flexibel contract hadden. Uit dit onderzoek blijkt dat afgestudeerden op MBO-niveau als procesoperator de beste positie op de arbeidsmarkt hebben, het meeste verdienen van alle mbo-afgestudeerden en vrijwel allemaal een vaste baan hebben. Procesoperator is hiermee het beste kansberoep op MBO-niveau.

In Noordoost-Brabant is de vraag naar procesoperators hoog door de aanwezigheid van veel maakindustrie. In AgriFood Capital Werkt!, het arbeidsmarktprogramma van AgriFood Capital, sloegen bedrijven en onderwijsinstellingen enkele jaren geleden al de handen ineen voor een goede, praktijkgerichte procesoperator-opleiding.

Bedrijven als Mars, FrieslandCampina, Heineken, MSD, Vetipak, Omron, Fransen Gerrits en Peka Kroef werken samen met ROC de Leijgraaf, ROC Koning Willem 1 College, het Fioretti en het Elde College aan de instroom van jong, technisch talent in de opleidingen en aan de kwaliteit van de technische operatorberoepen. Jongeren die een opleiding procestechniek of maintenance op deze MBO’s volgen, kunnen met hun diploma meteen aan de slag bij een van genoemde bedrijven. Ook biedt het MBO-diploma procestechniek voldoende mogelijkheden om door te leren via bijvoorbeeld het HBO.

Meer informatie over deze opleidingen of het samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in Noordoost-Brabant is te vinden op www.whatsprocess.nl.

Altijd op de hoogte blijven?