Duurzame en efficiëntere voedselproductie

13 april 2022 Redactie Food

Food Technology begon vandaag met keynote speaker Remko Boom, chemisch technoloog verbonden aan Wageningen University & Resource. Kunnen we op een duurzame en efficiëntere manier voedsel produceren met behoud van smaak en andere eigenschappen?

De groeiende wereldbevolking zorgt voor een uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende voedsel is om iedereen te voeden. Er moeten meer grondstoffen geproduceerd worden, terwijl de productiecapaciteit beperkt is. Dus moeten we volgens Boom op een andere manier voedsel gaan produceren. Is het mogelijk om op duurzame wijze smakelijk voedsel te produceren?

Bewerken ingrediënten

Momenteel verbruiken we veel energie voor het bewerken van producten zodat we optimale, zuivere ingrediënten hebben. Boom geeft als voorbeeld soja. Hier wordt veel water aan toegevoegd om zuivere eiwitten eruit te halen. Dat water moet er vervolgens niet alleen weer uitgehaald worden, maar ook gaan er bij dit proces veel voedingstoffen verloren. Voor dit alles is veel energie nodig.

Er bestaan volgens Boom slimmere methodes. Bijvoorbeeld door middel van droogtescheiding. Hiermee is het mogelijk om een hogere concentratie eiwitten eruit te halen. Op de WUR doen ze dit op kleine schaal en in Amerika gebeurt het al op grotere schaal. De technologie is dus al beschikbaar, maar moet nog verder worden afgestemd.

Onzuiver

Met deze techniek kun je meer bijvoorbeeld meer eiwitten uit producten halen. Alleen zijn deze nog niet zuiver. Hiervoor moet er weer water aan toegevoegd worden, maar wel minder dan bij de gebruikelijke methode. En het kost daardoor ook minder energie.
Boom vraagt zich of het wel nodig is om zuivere eiwitten te produceren. Immers onze voedingsproducten zijn geen zuivere producten, maar een mengsel van ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan vleesvervangers en proteïneshakes.

Het is alleen de vraag of deze onzuivere producten op dezelfde manier werken. Volgens Boom blijkt uit onderzoek dat er wel andere eigenschappen zijn, maar dat dit niet betekent dit een verslechtering is. Zo is het heel goed mogelijk om een goede vleesvervanger te produceren op basis van niet zuivere ingrediënten. Kortom moeten we wel zoveel moeite doen om alle ingrediënten te bewerken.

Kunnen we niet beter accepteren dat we voortaan met onzuivere ingrediënten werken? Dat is duurzamer en biedt meer mogelijkheden. Misschien moeten we niet zoveel moeite doen om de eigenschappen die de natuur in ingrediënten stopt eruit te halen.

Voordelen

Hiervoor kiezen biedt verschillende voordelen. Werken met onzuivere ingrediënten zorgt voor een lagere CO2 -voetafdruk. Er is minder water en minder energie voor nodig. De opbrengst is hoger, er is minder afval en er wordt meer van de grondstof gebruikt. Ook zijn er minder chemicaliën nodig.
Een ander voordeel zijn de kosten. Doordat de ingrediënten minder bewerkt wordenmaken producten uiteindelijk minder kosten. Maar hiervoor zijn wel eerst investeringen voor nodig.

Ook voor consumenten zijn dergelijke producten aantrekkelijker. Veel consumenten hebben een aversie tegen zwaar bewerkte producten waar allerlei emulgatoren aan toegevoegd zijn. Deze methode betekent minder bewerking en de producten kunnen vaak lokaal gepresenteerd worden dus heb je als producent een goed verhaal naar de consument.

Samenwerking

Sleutel voor dit alles is samenwerking tussen producenten en gebruikers. Producenten moeten weten dat ze hun producten kwijt kunnen en gebruikers moeten weten dat ze er zijn. Momenteel zijn er drie startups die hiermee werken, waaronder Rival Foods

 

Altijd op de hoogte blijven?