Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten.

In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten verzameld waarvan bekend is dat ze acrylamide kunnen bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld chips, biscuits, koffie en ontbijtgranen. Vervolgens werden 532 samples getest in laboratoria. Hieruit bleek dat één op de drie biscuits meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide bevat.

Deze resultaten zijn zorgwekkend, omdat de biscuits vaak worden gegeten door jonge kinderen. Omdat kinderen minder acrylamide mogen binnenkrijgen dan volwassenen, gelden voor kinderproducten andere richtlijnen. Als de reguliere biscuits werden getest tegen de lagere richtlijnen voor acrylamide, bleek 2 van de 3 niet geschikt voor jonge kinderen.

Bindende richtlijnen

Overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert de Europese Commissie om de richtlijnen voor acrylamide aan te scherpen en binden te maken. In eerdere afspraken met de industrie werd gezegd dat producenten maatregelen moeten nemen om de hoeveelheid acrylamide in hun producten te beperken: ‘zo laag als redelijkerwijs mogelijk’ was de maatstaf. Dit is een redelijk vrije regel, zo bleek ook uit de test. In veel categorieën bleek dat een groot deel van de producten onder de gestelde richtlijn bleef, terwijl andere producten de richtlijn overschreden.

Hieruit concludeerde BEUC dat het mogelijk is om de producten te produceren met een lage hoeveelheid acrylamide. Zij adviseren dan ook om het maximum te baseren op het best-scorende product (met de minste acrylamide, red.). Dit maximum gaat ervoor zorgen dat de producenten acrylamide serieus nemen. Als de richtlijnen voor acrylamide bindend zijn, kunnen Europese landen de hoeveelheid acrylamide in producten makkelijker reguleren.

Bewustzijn

Daarnaast adviseert BEUC de Europese Commissie om met richtlijnen te komen voor groentechips. Uit testen blijkt namelijk dat wortel-, biet- of pastinaakchips bijna twee keer zoveel acrylamide bevat als aardappelchips. Hoewel deze door consumenten vaak wel gezien worden als een gezond alternatief.

In 2018 besteedde KRO NCRV een tv-uitzending aan acrylamide om consumenten bewust te maken van de gevaren van “het knapperige randje”. Acrylamide is namelijk vermoedelijk kankerverwekkend. Omdat het nog niet duidelijk is in welke hoeveelheden het schadelijk is, wordt geadviseerd zo min mogelijk acrylamide binnen te krijgen. Vorige maand begon het Voedingscentrum een campagne (“bak goed, bak goudgeel”) om mensen bewust te maken van de acrylamide in hun goudbruin gebakken zetmeelproducten.

Altijd op de hoogte blijven?