BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

inspectie-voedselveiligheid-pixabay

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde.

Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties die zijn uitgevoerd, heeft BEUC op zichzelf al iets te klagen. Omdat er nog geen standaard voor is, variëren de rapporten sterk in hun volledigheid en de data die wordt gegeven. Simpel was het dus niet om er trends in te herkennen.

Toch kan volgens BEUC een duidelijke trend niet over het hoofd gezien worden: nationale voedselautoriteiten moeten het in Europa met steeds minder middelen doen waardoor het aantal inspecties jaarlijks afneemt. In veel landen wordt al sinds de economische crisis bezuinigd op de nationale voedselautoriteiten, waardoor hun personeelsbestand flink gekrompen is en het aantal inspecties is afgenomen. Zo is in België het budget van de voedselautoriteit FASFC tussen 2012 en 2017 sterk afgenomen. In 2018 kreeg de instantie er, na een aantal voedselschandalen, voor het eerst weer wat bij. In Duitsland werden in 2017 zo’n 779.608 inspecties uitgevoerd, bijna 70.000 minder dan het jaar ervoor en ruim 225.000 minder dan tien jaar eerder.

Nederland

Nederland is een uitzondering, want hier is het budget en het aantal inspecteurs sinds 2012 toegenomen. De NVWA had in 2017 ruim een ton meer te besteden aan inspecties dan in 2012. Toch moet BEUC ook hier de vinger op de zere plek leggen: het ambitieuze ict-project Inspect, waar al €95 miljoen in was gestoken, werd vorig jaar definitief opgeschort. Intussen is voor andere belangrijke activiteiten vaak te weinig geld, zegt BEUC, en neemt het aantal arbeidsplaatsen bij de NVWA nog steeds af.

Lees ook
Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...