BEUC: voedingsprofielen na 10 jaar nog steeds niet ingevoerd

beuc

Afgelopen zaterdag was het 10 jaar geleden dat de Europese Commissie voedingsprofielen zou publiceren om misleidende gezondheidsclaims op voedingsmiddelen aan te pakken. Vandaag de dag wachten we nog steeds op de invoering van dit systeem. Europese consumentenorganisatie BEUC laat van zich horen.

In 2006 heeft de EU een wet ondertekend die de invoering van voedingsprofielen goedkeurde. Deze profielen zijn destijds bedacht om consumenten te beschermen tegen misleidende claims van voedingsproducenten. In januari 2009 zouden deze voedingsprofielen door de Europese Commissie gepubliceerd worden, maar de EUC heeft tot op heden geen actie ondernomen. In plaats daarvan is ze wel een evaluatie gestart, om te onderzoeken of er nog steeds behoefte is aan voedingsprofielen.

Misleidend

De BEUC maakt zich ernstige zorgen om misleidende gezondheidsclaims die sommige voedingsmiddelenproducenten op verpakkingen plaatsen om hun product aantrekkelijker te laten lijken. Veelvoorkomende spreuken zijn bijvoorbeeld “goed voor de botten” of “hoog in voedingsvezels”. Volgens de BEUC krijgen producten daardoor een gezonder imago, terwijl het niet altijd gezonde producten zijn. Er zit namelijk ook vaak veel vet, zout en/of suiker in.

Volgens de BEUC is het van belang dat consumenten op een eerlijke manier worden geïnformeerd over de producten. Consumenten laten zich makkelijk beïnvloeden door de misleidende claims, en dat is een groot probleem. Meer dan de helft van de Europeanen heeft overgewicht, en welvaartsziektes als diabetes liggen op de loer, aldus de BEUC. Consumenten moeten de kans krijgen om gezonde beslissingen te maken, en de voedingsprofielen kunnen daar bij helpen.

Voedingsprofielen

Er bestaan twee soorten claims: gezondheidsclaims en voedingsclaims. Voorbeelden van gezondheidsclaims zijn bijvoorbeeld ‘goed voor de botten’ of ‘goed voor het hart’, en voorbeelden van voedingsclaims zijn ‘bevat veel vezels’ of ‘laag in vetten’.

Als de voedingsprofielen worden ingevoerd mag een product alleen nog maar een gezondheidsclaim dragen als het niet te veel vet, zout en/of suiker bevat. Voor voedingsclaims geldt dat het is toegestaan om een “misleidende claim” te plaatsen, mits deze samen gaat met een disclaimer dat het product ook een hoog gehalte vet, zout en/of suiker bevat. Het invoeren van de voedingsprofielen zorgt ervoor dat de consument een gezonde keuze kan maken.

Nutriscore

Ook individuele landen pogen om hun inwoners gezonde keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Nederlandse supermarkten pleitten afgelopen november nog voor een nieuw voedselkeuzelogo. Na afschaffing van het ‘bewuste keuze’-vinkje is er behoefte aan een nieuw systeem om de consument te helpen met het maken van gezonde keuzes. Supermarkten zetten een stap richting het voedselstoplicht Nutriscore, dat producten categoriseert op een schaal van groen (A) tot rood (E) op basis van de voedingswaarde van het product als geheel.

Lees ook
Nutri-Score op producten van Nestlé en Ahold Delhaize

Nutri-Score op producten van Nestlé en Ahold Delhaize

Voedingsconcern Nestlé voert straks op 7.500 producten (waaronder pizza en chocolade) de Nutri-Score. Ook op de KitKat en Maggiblokjes dus, schrijft het Algemeen Dagblad. Nestlé voegt zich daarmee in de groeiende groep consumentenorganisaties en bedrijven die Nutri-Score graag als uniform voedselkeuzelogo zien binnen de...

Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Dat terwijl een groot deel van de consumenten wel zegt rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. BEUC onderzocht via een enquête de mening van...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.