BEUC: voedingsprofielen na 10 jaar nog steeds niet ingevoerd

beuc

Afgelopen zaterdag was het 10 jaar geleden dat de Europese Commissie voedingsprofielen zou publiceren om misleidende gezondheidsclaims op voedingsmiddelen aan te pakken. Vandaag de dag wachten we nog steeds op de invoering van dit systeem. Europese consumentenorganisatie BEUC laat van zich horen.

In 2006 heeft de EU een wet ondertekend die de invoering van voedingsprofielen goedkeurde. Deze profielen zijn destijds bedacht om consumenten te beschermen tegen misleidende claims van voedingsproducenten. In januari 2009 zouden deze voedingsprofielen door de Europese Commissie gepubliceerd worden, maar de EUC heeft tot op heden geen actie ondernomen. In plaats daarvan is ze wel een evaluatie gestart, om te onderzoeken of er nog steeds behoefte is aan voedingsprofielen.

Misleidend

De BEUC maakt zich ernstige zorgen om misleidende gezondheidsclaims die sommige voedingsmiddelenproducenten op verpakkingen plaatsen om hun product aantrekkelijker te laten lijken. Veelvoorkomende spreuken zijn bijvoorbeeld “goed voor de botten” of “hoog in voedingsvezels”. Volgens de BEUC krijgen producten daardoor een gezonder imago, terwijl het niet altijd gezonde producten zijn. Er zit namelijk ook vaak veel vet, zout en/of suiker in.

Volgens de BEUC is het van belang dat consumenten op een eerlijke manier worden geïnformeerd over de producten. Consumenten laten zich makkelijk beïnvloeden door de misleidende claims, en dat is een groot probleem. Meer dan de helft van de Europeanen heeft overgewicht, en welvaartsziektes als diabetes liggen op de loer, aldus de BEUC. Consumenten moeten de kans krijgen om gezonde beslissingen te maken, en de voedingsprofielen kunnen daar bij helpen.

Voedingsprofielen

Er bestaan twee soorten claims: gezondheidsclaims en voedingsclaims. Voorbeelden van gezondheidsclaims zijn bijvoorbeeld ‘goed voor de botten’ of ‘goed voor het hart’, en voorbeelden van voedingsclaims zijn ‘bevat veel vezels’ of ‘laag in vetten’.

Als de voedingsprofielen worden ingevoerd mag een product alleen nog maar een gezondheidsclaim dragen als het niet te veel vet, zout en/of suiker bevat. Voor voedingsclaims geldt dat het is toegestaan om een “misleidende claim” te plaatsen, mits deze samen gaat met een disclaimer dat het product ook een hoog gehalte vet, zout en/of suiker bevat. Het invoeren van de voedingsprofielen zorgt ervoor dat de consument een gezonde keuze kan maken.

Nutriscore

Ook individuele landen pogen om hun inwoners gezonde keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Nederlandse supermarkten pleitten afgelopen november nog voor een nieuw voedselkeuzelogo. Na afschaffing van het ‘bewuste keuze’-vinkje is er behoefte aan een nieuw systeem om de consument te helpen met het maken van gezonde keuzes. Supermarkten zetten een stap richting het voedselstoplicht Nutriscore, dat producten categoriseert op een schaal van groen (A) tot rood (E) op basis van de voedingswaarde van het product als geheel.

Lees ook
Ministerie kiest voor Nutri-Score, maar stelt invoering uit

Ministerie kiest voor Nutri-Score, maar stelt invoering uit

Het hoge woord is eruit. Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Maar voordat het logo op de verpakkingen mag, wil Blokhuis dat het systeem beter afgestemd wordt op de Schijf van Vijf. Hiermee stelt hij de daadwerkelijke invoering van Nutri-Score...

Nestlé voert in vijf landen Nutri-Score in

Nestlé voert in vijf landen Nutri-Score in

Nestlé zet vanaf begin 2020 het Nutri-Score label op hun producten in vijf Europese landen. In totaal zullen 5000 producten het onafhankelijke voedselkeuzelogo gaan voeren, waaraan te zien is hoe gezond een product is. In Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zal Nestlé vanaf volgend jaar de Nutri-Score op hun producten...

EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Europese Hof van Justitie. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Aanleiding is de verkoop en export van witte kaas door Deense bedrijven als zijnde ‘feta’, wat tegen de regels is. Alleen witte kaas uit Griekenland mag zo worden genoemd. Bedrijven die in Denemarken gevestigd zijn, produceren...