BEUC: voedingsprofielen na 10 jaar nog steeds niet ingevoerd

beuc

Afgelopen zaterdag was het 10 jaar geleden dat de Europese Commissie voedingsprofielen zou publiceren om misleidende gezondheidsclaims op voedingsmiddelen aan te pakken. Vandaag de dag wachten we nog steeds op de invoering van dit systeem. Europese consumentenorganisatie BEUC laat van zich horen.

In 2006 heeft de EU een wet ondertekend die de invoering van voedingsprofielen goedkeurde. Deze profielen zijn destijds bedacht om consumenten te beschermen tegen misleidende claims van voedingsproducenten. In januari 2009 zouden deze voedingsprofielen door de Europese Commissie gepubliceerd worden, maar de EUC heeft tot op heden geen actie ondernomen. In plaats daarvan is ze wel een evaluatie gestart, om te onderzoeken of er nog steeds behoefte is aan voedingsprofielen.

Misleidend

De BEUC maakt zich ernstige zorgen om misleidende gezondheidsclaims die sommige voedingsmiddelenproducenten op verpakkingen plaatsen om hun product aantrekkelijker te laten lijken. Veelvoorkomende spreuken zijn bijvoorbeeld “goed voor de botten” of “hoog in voedingsvezels”. Volgens de BEUC krijgen producten daardoor een gezonder imago, terwijl het niet altijd gezonde producten zijn. Er zit namelijk ook vaak veel vet, zout en/of suiker in.

Volgens de BEUC is het van belang dat consumenten op een eerlijke manier worden geïnformeerd over de producten. Consumenten laten zich makkelijk beïnvloeden door de misleidende claims, en dat is een groot probleem. Meer dan de helft van de Europeanen heeft overgewicht, en welvaartsziektes als diabetes liggen op de loer, aldus de BEUC. Consumenten moeten de kans krijgen om gezonde beslissingen te maken, en de voedingsprofielen kunnen daar bij helpen.

Voedingsprofielen

Er bestaan twee soorten claims: gezondheidsclaims en voedingsclaims. Voorbeelden van gezondheidsclaims zijn bijvoorbeeld ‘goed voor de botten’ of ‘goed voor het hart’, en voorbeelden van voedingsclaims zijn ‘bevat veel vezels’ of ‘laag in vetten’.

Als de voedingsprofielen worden ingevoerd mag een product alleen nog maar een gezondheidsclaim dragen als het niet te veel vet, zout en/of suiker bevat. Voor voedingsclaims geldt dat het is toegestaan om een “misleidende claim” te plaatsen, mits deze samen gaat met een disclaimer dat het product ook een hoog gehalte vet, zout en/of suiker bevat. Het invoeren van de voedingsprofielen zorgt ervoor dat de consument een gezonde keuze kan maken.

Nutriscore

Ook individuele landen pogen om hun inwoners gezonde keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Nederlandse supermarkten pleitten afgelopen november nog voor een nieuw voedselkeuzelogo. Na afschaffing van het ‘bewuste keuze’-vinkje is er behoefte aan een nieuw systeem om de consument te helpen met het maken van gezonde keuzes. Supermarkten zetten een stap richting het voedselstoplicht Nutriscore, dat producten categoriseert op een schaal van groen (A) tot rood (E) op basis van de voedingswaarde van het product als geheel.

Lees ook
Voedingslabel Nutri-Score doorgevoerd in België

Voedingslabel Nutri-Score doorgevoerd in België

Terwijl er in Nederland nog geen eenduidig voedselkeuzelogo is doorgevoerd, start in België een overheidscampagne voor de invoering van het Nutri-Scoresysteem. Deze campagne moet het label promoten bij de consumenten. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie de Block voerde vorige zomer de Nutri-Score in, maar zojuist is er een Koninklijk...

Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat. Terwijl normaal gesproken één Europese lidstaat de rol van RMS op zich neemt, stelt de Europese Commissie nu voor om het door een groep van lidstaten...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...