Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

chocolade-reep-pexels

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan.

Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën vergelijken met bewegen heet Physical Activity Calorie Equivalent-labelen, oftewel PACE-labelen.

De onderzoekers verzamelden 15 onderzoeken in een overzichtsstudie. In die onderzoeken vergeleken ze het effect van PACE-labels met producten zonder label en producten waarop alleen de calorieën werden vermeld.

Het blijkt dat mensen sneller kiezen voor een product met minder calorieën als dat een PACE-label draagt. Gemiddeld aten ze hierdoor 80 calorieën minder per dag. De onderzoekers zeggen dat alle beetjes helpen en dat PACE-labels mensen kunnen helpen om minder dik te worden.

Volgens de populair-wetenschappelijke website EOS is het aannemelijk dat PACE-labelen etiketten begrijpelijker maakt. Of je er echt door vermagert, toont de overzichtsstudie niet aan. Bovendien is beweegadvies persoonsafhankelijk terwijl PACE-labelen uitgaat van gemiddelde statistieken.

Beeld: Pexels

Foodlog

Lees ook
RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) heeft een rapport uitgebracht waarin de leden een meervoudige aanpak aanbevelen voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.