Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

chocolade-reep-pexels

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan.

Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën vergelijken met bewegen heet Physical Activity Calorie Equivalent-labelen, oftewel PACE-labelen.

De onderzoekers verzamelden 15 onderzoeken in een overzichtsstudie. In die onderzoeken vergeleken ze het effect van PACE-labels met producten zonder label en producten waarop alleen de calorieën werden vermeld.

Het blijkt dat mensen sneller kiezen voor een product met minder calorieën als dat een PACE-label draagt. Gemiddeld aten ze hierdoor 80 calorieën minder per dag. De onderzoekers zeggen dat alle beetjes helpen en dat PACE-labels mensen kunnen helpen om minder dik te worden.

Volgens de populair-wetenschappelijke website EOS is het aannemelijk dat PACE-labelen etiketten begrijpelijker maakt. Of je er echt door vermagert, toont de overzichtsstudie niet aan. Bovendien is beweegadvies persoonsafhankelijk terwijl PACE-labelen uitgaat van gemiddelde statistieken.

Beeld: Pexels

Foodlog

Lees ook
VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...