Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan.

Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën vergelijken met bewegen heet Physical Activity Calorie Equivalent-labelen, oftewel PACE-labelen.

De onderzoekers verzamelden 15 onderzoeken in een overzichtsstudie. In die onderzoeken vergeleken ze het effect van PACE-labels met producten zonder label en producten waarop alleen de calorieën werden vermeld.

Het blijkt dat mensen sneller kiezen voor een product met minder calorieën als dat een PACE-label draagt. Gemiddeld aten ze hierdoor 80 calorieën minder per dag. De onderzoekers zeggen dat alle beetjes helpen en dat PACE-labels mensen kunnen helpen om minder dik te worden.

Volgens de populair-wetenschappelijke website EOS is het aannemelijk dat PACE-labelen etiketten begrijpelijker maakt. Of je er echt door vermagert, toont de overzichtsstudie niet aan. Bovendien is beweegadvies persoonsafhankelijk terwijl PACE-labelen uitgaat van gemiddelde statistieken.

Beeld: Pexels

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?