Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

3 november 2020
Foto: Pixabay

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout, gemiddeld bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.

Volgens de Nierstichting eet 85 procent van de Nederlanders te zout en dat is niet goed voor de nieren. Een van de belangrijkste bronnen van zoutinname zijn bewerkt vlees - als spekreepjes, rookworst en voorgegaarde hamburgers - en vleesvervangers. Daarom liet de Nierstichting Questionmark begin 2020 onderzoeken hoe gezond deze producten zijn qua zoutgehalte.

Zoutgehalte

Questionmark onderzocht 1365 bewerkte vleesproducten en 332 vleesvervangers. Hieruit blijkt dat bewerkt vlees gemiddeld 1,5 gram zout per 100 gram bevat en vleesvervangers gemiddeld 1,4 gram per 100 gram. Dit is bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren.

Bij vleesproducten signaleert het onderzoek een grote variatie in het zoutgehalte van producten binnen een categorie. Zo varieert het zoutgehalte van een schnitzel tussen de 0,15 en 1,90 gram per 100 gram. Dit is een verschil van meer dan 90 procent.

Schijf van Vijf

Vleesvervangers passen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als ze maximaal 1,1 gram zout bevatten. Volgens het onderzoek van Questionmark voldoet slechts een kwart van de vleesvervangers hieraan. Binnen de meeste productgroepen ontdekte Questionmark wel minimaal één zoutbewuste variant. Bijvoorbeeld een vegetarische burger met 0,7 gram zout. "Dit laat zien dat het kan. Er liggen dus veel kansen voor industrie en supermarkten om het aanbod van vleesvervangers binnen de Schijf van Vijf te verbeteren", aldus de Nierstichting.

Oproep

Deze onderzoeken onderstrepen opnieuw dat er genoeg mogelijkheden voor supermarkten en industrie liggen om het assortiment aan bewerkt vlees en vleesvervangers minder zout en dus gezonder te maken. Ondertussen adviseert Nierstichting aan Nederlanders om zo veel mogelijk vers te koken en in de supermarkt de minst zoute variant te kiezen. Check het etiket of de Questionmark rapporten om te zien welke vleesproducten en vleesvervangers je het best kan kiezen.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?