ABN AMRO: Bewuste consument dwingt foodbedrijven tot circulair ondernemen

ABN AMRO

Als Nederland haar ambitie van een volledig circulaire economie in 2050 wil waarmaken, moeten duizenden kleine en grote bedrijven in de foodsector omschakelen naar een nieuw businessmodel. Dit stelt ABN AMRO in het rapport ‘Food: van afval naar product’. De bank ondersteunt foodbedrijven die de stap naar een circulair businessmodel maken met nieuwe financieringsmodellen.

Deze modellen zijn een onderdeel van ABN AMRO’s ambitie om in 2020 in alle sectoren vanuit minimaal 100 deals één miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen te hebben gefinancierd waarmee één miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard.

Circulaire economie

De nieuwe verdienmodellen die uit de circulaire economie voortkomen, zorgen voor grote verschuivingen in verschillende sectoren. De economische betekenis van de zakelijke dienstverlening en IT groeit explosief, terwijl die van tastbare activa geleidelijk kleiner wordt. Dit zorgt er ook voor dat een verschuiving van ‘bezit’ naar ‘gebruik’ op gang komt. ABN AMRO verwacht dat de opbrengsten van productverkoop teruglopen, terwijl leaseconstructies, betalen op basis van gebruik, output en aftersales services juist zullen bijdragen aan winstgevende groei. Dat heeft voor alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven gevolgen.

Food: van afval naar product

Met de overgang van een lineaire naar een circulaire voedselketen wordt de afhankelijkheid en het gebruik van schaarse grondstoffen kleiner. Daarom zoeken steeds meer foodbedrijven nieuwe oplossingen voor hun behoeften aan grondstoffen. De versnelling van technologische ontwikkelingen biedt hiervoor mogelijkheden.

Zo kunnen grondstoffen worden hergebruikt in nieuwe producten: van brood gebakken met reststromen uit het bierbrouwproces tot soep van oesterzwammen geteeld op koffiedik uit kantoorautomaten. Dankzij informatiesystemen en samenwerking binnen en buiten ketens ontstaat steeds beter inzicht in reststromen. Nauwe samenwerking, informatievoorziening, ketenregie en schaalbaarheid zijn hierbij volgens ABN AMRO succesvoorwaarden.

Verschuiving naar ketenfinanciering

ABN AMRO financiert nu veelal op zichzelf staande foodbedrijven, maar verwacht in de toekomst een verschuiving naar ketenfinancieringen. Dit wordt gedreven door de circulaire economie en vraagt om een andere visie op financieringsmodellen. Hierbij is het noodzakelijk inzicht te hebben in nieuwe verdienmodellen en de financiële prestaties in de foodketen: van grondstoffenleverancier tot eindgebruiker. Foodbedrijven en de financiële sector kunnen elkaar versterken door kennis en kunde te delen.

“Consumenten willen steeds vaker weten wat er op hun bord ligt. In hun ogen weegt de milieu-impact van een product steeds zwaarder. Dit betekent dat foodproducenten een wezenlijk verschil kunnen maken door duidelijk aan te geven wat de ecologische voetafdruk van hun producten is. Hierop zal de foodondernemer zijn bedrijfsvoering moeten aanpassen”, zegt Rob Morren, Sector Banker Food van ABN AMRO. “Bij de inzet van financieringsvormen kijken we in hoeverre bedrijven hierop inspelen door gebruik te maken van circulaire bedrijfsmodellen.”

Lees ook:

 
Lees ook
Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

De partnerbijeenkomst van de Food Innovation Academy (FIA) vond op 9 mei plaats in het in aanbouw zijnde pand aan de Industrieweg waarin het ‘praktijk- en inspiratiehuis voor food’ wordt gevestigd in Vlaardingen. Ruim tachtig geïnteresseerden – die zo’n veertig ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheidsinstanties en andere foodpartijen vertegenwoordigen...