Bier van regenwater en bier en muesli van reststromen

16 november 2016

Hemelswater bier (gebrouwen met regenwater), Pieper Bier (gebrouwen van verspilde aardappelen) en Yespers muesli met fruit en groente uit reststromen zijn 3 genomineerden voor de Horecava Innovation Award 2017.

Een deskundige jury heeft uit 132 inzendingen 16 innovatieve producten en diensten gekozen in 4 categorieën. De winnaar wordt in januari 2017 bij de opening van de 61ste Horecava bekendgemaakt. Dat meldt de Horecava.

Er waren dit jaar zeer veel inzendingen. De 132 van dit jaar (vorig jaar 124) bleek net geen record in de 17-jarige geschiedenis van de wedstrijd. Wel geeft het volgens de organisatie aan dat de Nederlandse horeca en de toeleveranciers weer volop aan het innoveren zijn.

Gezonde producten

De meeste innovaties vielen in de categorie Food & Beverage. Naast lokale producten waarin voedselreststromen en regenwater verwerkt zijn, ging het ook om veel gezonde producten met functionele toevoegingen als eiwitten, ijzer en vitaminen.

Ook creatief en van hoog niveau waren de inzendingen bij de categorie Concepts, Interior & Design. De deeljury van de nog jonge categorie Mobile Applications & Social Media was blij verrast met het aantal inzendingen dat de moeite waard was.

De genomineerden in de 4 deelcategorieën:

Concepts, Interior & Design

  • The Barn, Fast Food takeaway concept op basis van biologisch, bereiding in het zicht. The Barn BV, Amsterdam
  • Bram's Gourmet Frites, top frites met vers stoofvlees verkocht vanuit omgebouwde zeecontainer. Bram's Gourmet Frites, Capelle aan de IJssel
  • Upfall Shower, 90% water- en energiebesparende douche. BeterBad, Dronten
  • Taste the Dutch Masters, stilleven van Hollandse meester-schilders nagebouwd met verse ingrediënten. Creative Chef, Utrecht

Mobile, Applications & Social Media

  • RoomRaccoon all-in one hotel software, online bookingsboosters en optimalisatietools in één systeem. RoomRaccoon, Breda
  • Suma Revoflow Augmented Reality, voor het monitoren en onderhouden van vaatwassysteem. Sealed Air Diversey Care, Utrecht
  • Lekkeroptafel, interactief ICT versplatform voor horeca, handel en producenten. Vers & Fijn Benelux BV, Nieuwegein
  • Sjift happens!, gratis rooster- en communicatie-app. Sjift (Nostradamus en Foodstep), Den Hout

Equipment & Services

  • booq Bar Manager, softwareplatform en verzamelplek voor bestellen, betalen, plannen, inventariseren en meer. Eijsink Afrekensystemen BV, Hengelo
  • Connected Wash, verbindt vaatwasmachine met analyses en evaluaties voor optimaal gebruik. Winterhalter Gastronom Nederland BV, Rijen
  • Foam Locus, slim hulpmiddel voor perfect melk opschuimen. TJRD, Amsterdam
  • Meiko WasteStar CC, compact inzamelsysteem voor organische voedselresten. Meiko, Barendrecht

Food & Beverage

  • Hemelswater: Code Blond, bitterblond bier gebrouwen met gefilterd, lokaal regenwater. Hemelswater, Amsterdam
  • Treelife Original Birchwater, 99,7% zuiver berkensap in grab&go fles. Juice Solutions International B.V., Apeldoorn
  • Pieper Bier, bier type pale ale gebrouwen van 'geredde' aardappelen. Instock, Amsterdam
  • Yespers Granola, knapperige muesli, geroosterd in fruit en groente uit reststromen. Yespers, Den Haag

Tijdens de opening van de Horecava op 9 januari, worden de overall winnaar, de categoriewinnaars, de winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award en de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.

Voor de publieksprijs kan vanaf 1 december worden gestemd op de Horecava-website.

De nationale vakbeurs voor horecaprofessionals is van 9 tot en met 12 januari 2017 in RAI Amsterdam.

Lees ook:

  • Chef Watson wint Horecava Innovatie Award (12 januari 2015)
  • Altijd op de hoogte blijven?