Bier wordt dubbel zo duur
Aan het eind van deze eeuw is bier mogelijk schaars en duur door tegenvallende gerstoogsten. Die voorspelling wordt gedaan door een klimaatwetenschapper, een landbouwexpert en een econoom die bij een biertje de koppen bij elkaar staken en een gezamenlijk onderzoek begonnen. Het onderzoek verscheen in Nature Plants.
Ieder voegde een eigen rekenmodel toe. De klimaatwetenschapper bekeek hoe de wereld er in 2100 uit zou zien volgens de klimaatscenario’s van het IPCC. Daarna rekende de landbouwexpert uit wat de droogte, de hitte en de extreme regen betekenen voor de gerstoogst. De econoom becijferde de invloed van de lagere oogsten op de handelsprijzen van gerst.
Wereldwijd gaat een zesde van de gerstoogst naar de bierproductie. Bier is weliswaar de meest gedronken alcoholische drank ter wereld, maar als er schaarste ontstaat zullen producenten hun gerst eerder inzetten voor veevoer dan voor een 'luxeproduct' als bier. Uit het onderzoek blijkt dat de verslechterende omstandigheden 3 tot 16% minder gerst zullen opleveren. Dat zal een onevenredig groot negatief effect hebben op de bierconsumptie, becijferden de wetenschappers. Ze komen uit op een wereldwijde daling van de bierconsumptie van 16%. Dat is net zoveel als in een jaar in Amerika gedronken wordt.
Ook de bierprijs gaat - regionaal - hevig schommelen. In Tsjechië en Polen, waar het bier nu nog goedkoop is, zal in een slecht jaar de bierprijs zo'n 7 keer over de kop gaan. In Ierland wordt een biertje twee keer zo duur.
De wetenschappers onderkennen zelf dat de prijs van een biertje wellicht niet het meest verontrustende aspect van klimaatverandering is. Maar de boodschap dat "klimaatgerelateerde weersextremen de beschikbaarheid en economische toegankelijkheid van bier in gevaar kunnen brengen" heeft waarschijnlijk meer impact dan al die abstracte klimaatrapporten over die levensbedreigende halve graad meer of minder.
Bron: Foodlog
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Schaarste aan zwart mosterdzaad in Frankrijk door droogte en oorlog Oekraïne
Vanwege schaarste aan zwart mosterdzaad kampen Franse fabrikanten met leveringsproblemen van mosterd. De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel.
Kabinet investeert €42 miljoen in virtueel instituut voor duurzame landbouw
De Nederlandse overheid investeert de komende tien jaar 42 miljoen euro in CROP-XR, een nieuw, virtueel instituut gericht op de ontwikkeling van landbouwgewassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering en minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. Het kabinet investeert in CROP-XR vanuit het Nationaal Groeifonds.
Biermarkt niet terug op niveau pre-corona
De biermarkt is nog niet terug op het oude niveau. Hoewel de bierkoop in 2021 met 2,6 procent steeg ten opzichte van 2020, liggen de verkopen nog altijd 10,3 procent lager dan in 2019. Dat meldt Nederlandse Brouwers op de website.