Biergist heeft wijngist als voorouder

bier-bar

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature.

Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren en Britse lagers, bevatten een andere soort, Saccharomyces pastorianus.

De onderzoekers ontdekten dat biergist een genetische mix is van nabij verwante soorten gist die in Europa druiven tot wijn laten fermenteren en van Aziatische soorten die rijstwijn zoals saké produceren.

De geografische oorsprong van de gistsoorten is een punt van discussie. Maar aangezien deze soorten biergist ingeburgerd zijn geraakt in Europa, is het waarschijnlijk dat de Aziatische en de Europese soorten wijngist op de Zijderoute, de handelsroute uit en naar het Verre Oosten, elkaar getroffen hebben.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Heineken neemt Texelse Bierbrouwerij over

Heineken neemt Texelse Bierbrouwerij over

Heineken Nederland heeft de Texelse Bierbrouwerij overgenomen. De Texelse bierbrouwer verwacht door de overname verder te kunnen groeien. Zowel de distributie als de brouwcapaciteit zal op een 'passende en duurzame wijze' geoptimaliseerd worden.

AB InBev introduceert nieuwe bieretiketten voor verantwoord drinken

AB InBev introduceert nieuwe bieretiketten voor verantwoord drinken

Bierbrouwerij AB InBev gaat al haar bieretiketten aanpassen met tips voor verantwoord drinken, zoals ‘Drink niet als je zwanger bent’, ‘Drink niet als je rijdt’ en ‘Drink niet als je borstvoeding geeft’. Eind 2020 staan deze roulerende boodschappen op 60 procent van de etiketten, in 2021 op alle etiketten.

Hertog Jan presenteert de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt

Hertog Jan presenteert de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt

Bierbrouwerij Hertog Jan presenteert een nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt. Het bier van de vierde editie van de Grand Prestige heeft negen maanden gerijpt in houten vaten van vier Schotse distilleerderijen, elk met een heel eigen karakter.