Biergist heeft wijngist als voorouder

bier-bar

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature.

Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren en Britse lagers, bevatten een andere soort, Saccharomyces pastorianus.

De onderzoekers ontdekten dat biergist een genetische mix is van nabij verwante soorten gist die in Europa druiven tot wijn laten fermenteren en van Aziatische soorten die rijstwijn zoals saké produceren.

De geografische oorsprong van de gistsoorten is een punt van discussie. Maar aangezien deze soorten biergist ingeburgerd zijn geraakt in Europa, is het waarschijnlijk dat de Aziatische en de Europese soorten wijngist op de Zijderoute, de handelsroute uit en naar het Verre Oosten, elkaar getroffen hebben.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Wijn met chocoladesmaak

Wijn met chocoladesmaak

Mangone uit Elst introduceert ChocoRosso, rode wijn met een chocoladesmaak en een lichte bubbel, speciaal voor de winter. Dat meldt vakblad IJs. De wijn heeft een alcoholpercentage van 8 procent, is 'fluwelig', 'vol chocolade', 'lichtzoet' en 'discreet zuur' van smaak. Het bevat sulfiet, maar is glutenvrij. Bioscopen ChocoRosso is in Nederland te koop...

Wine Professional Diamond Awards 2018

Wine Professional Diamond Awards 2018

De zestiende editie van Wine Professional opende 7 januari met de uitreiking van de Diamond Awards in Hotel De L'Europe. De awards gingen dit jaar naar Bert Horstman (wijnkoper bij Heisterkamp Wijnkopers), Alessandro Uva (eigenaar Ristorante Mario) en Gert Jan en Francis Zonneveld Piek (Rungis). Wine Professional vindt plaats tijdens de Horecava (8-10 januari,...

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt. Waarom?...