Biergist heeft wijngist als voorouder

bier-bar

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature.

Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren en Britse lagers, bevatten een andere soort, Saccharomyces pastorianus.

De onderzoekers ontdekten dat biergist een genetische mix is van nabij verwante soorten gist die in Europa druiven tot wijn laten fermenteren en van Aziatische soorten die rijstwijn zoals saké produceren.

De geografische oorsprong van de gistsoorten is een punt van discussie. Maar aangezien deze soorten biergist ingeburgerd zijn geraakt in Europa, is het waarschijnlijk dat de Aziatische en de Europese soorten wijngist op de Zijderoute, de handelsroute uit en naar het Verre Oosten, elkaar getroffen hebben.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Twee nieuwe varianten Radler ijs van Bavaria

Twee nieuwe varianten Radler ijs van Bavaria

Bierbrouwer Bavaria introduceerde vorig jaar het bierijsje Radler Ice Lemon, een ijsje op een stokje. Na het succes van dit ijsje brengt Bavaria in 2018 twee nieuwe varianten Radler ijs op de markt: een tube met een vleugje limoncello en een beker Radler schepijs. Bavaria Radler Lemon Twee medewerkers van Bavaria kwamen tijdens een intern innovatieprogramma...

Financiële man Frank Swinkels weg bij Bavaria

Financiële man Frank Swinkels weg bij Bavaria

De financiële topman Frank Swinkels vertrekt na zestien jaar bij Bavaria. Swinkels wil volgens Bavaria "zijn energie, gedrevenheid en knowhow voor nieuwe uitdagingen inzetten". Hij ambieert een functie waar hij commerciële kwaliteiten en financiële achtergrond kan combineren met een internationaal gerichte functie. Swinkels was een van de vijf neven...

Bier zonder hop om water te sparen

Bier zonder hop om water te sparen

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een gist die hop kan vervangen bij het brouwen van bier, schrijft the Guardian. In een artikel dat verscheen in Nature Communications laten wetenschappers weten dat ze door middel van DNA-editing softwarehet genoom van biergist wisten te manipuleren. Hun techniek versterkt de productie van smaken die normaal gecreëerd...