Biermarkt niet terug op niveau pre-corona
De biermarkt is nog niet terug op het oude niveau. Hoewel de bierkoop in 2021 met 2,6 procent steeg ten opzichte van 2020, liggen de verkopen nog altijd 10,3 procent lager dan in 2019. Specialbieren en alcoholvrij blijven populair. Dat meldt Nederlandse Brouwers.
In 2021 was de horeca vaker geopend dan het jaar daarvoor. Dit is ook de verklaring voor toename volgens Nederlandse Brouwers. De horeca kon meer afnemen. Maar de biermarkt is nog lang niet op het niveau pre-corona. Nederlandse Brouwers maakt zich zorgen en pleit voor een andere aanpak van de coronapandemie.
Andere aanpak
“Laat ondernemers weer ondernemen en stop de lockdown”, zegt directeur Nederlandse Brouwers Lucie Wigboldus op de website. “Het is hoog tijd om de economie weer te laten draaien en de ondernemers perspectief op de toekomst te geven. Uiteraard hebben we te maken met de volksgezondheid en die hoort altijd voorop te staan, maar dit virus gaat niet zomaar weg. Daarom is een fundamenteel andere aanpak nodig, waarbij ook het belang van de economie wordt meegenomen."
Ze denkt dat het kabinet meer moet kijken naar de andere Europese landen en zo snel mogelijk de horeca weer moet openen. De nieuwe routekaart van Koninklijke Horeca Nederland is volgens Wigboldus een goede optie om dit veilig en verantwoord te kunnen doen.
Bierproductie
De binnenlandse afzet was van Nederlandse brouwers was 10,9 miljoen hectoliter. Dit is 14 procent meer dan in 2020, maar bijna 49 procent minder dan in 2019. Ook verkochten de brouwers iets meer bier voor thuisconsumptie. Om precies te zijn 0,4 procent meer dan in 2020 en 8,2 procent meer dan in 2019.
De Nederlandse brouwers produceerden afgelopen jaar in totaal 22 miljoen hectoliter bier. Dit betekent 0,2 procent minder dan in 2020 en 8,2 procent minder dan het jaar daarvoor.
Export
Een deel van het geproduceerde bier was bestemd voor de export, bijna 13 miljoen ging na het buitenland. Hiermee is Nederland na Mexico het grootste bier exporterende land wereldwijd. Wel exporteerden de brouwers minder dan voorgaande jaren. Namelijk 1,6 procent minder dan in 2020 en 5,9 procent minder dan in 2019.
Ook importeerde Nederland bier. Dat was in 2021 1,67 miljoen hectoliter bier. Dat is 7,6 procent meer dan in 2020 maar 4,8 procent minder dan in 2019.
Speciaalbier en alcoholvrij
De populariteit van speciaalbier bleef ook in 2021 doorgroeien. Een toename van 6,7 procent ten opzichte van 2020 en 1,6 procent in vergelijking met 2019. Deze groei past volgens Nederlandse Brouwers bij de trend om thuis van een bijzonder bier te willen genieten. Eén op de acht gedronken bieren was een speciaalbier.
Ook alcoholvrij bleef populair. Deze categorie groeide de afgelopen twee jaar met 6 procent.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie
De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.
Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten
Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mbk) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg...
Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%
Per 1 augustus verhoogt Heineken de bierprijs. De horeca betaalt dan gemiddeld 5,8% meer voor de inkoop. Ook in de supermarkt stijgen de prijzen van het bier en andere dranken van Heineken.