Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Luchtfoto Landbouw Unsplash

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

In 2015 telde het biologisch areaal nog 56.729 hectare. Met name de landbouwgrond in omschakeling is meer dan andere jaren (28,6%), in totaal 6.571 hectare. Ook het aantal biologische landbouwbedrijven steeg, van 2.208 naar 2.242. Ondanks de groei hebben veel biologische ondernemers het zwaar als gevolg van de energie- en koopkracht crisis. De cijfers zijn op de Biobeurs bekend gemaakt.

Het aandeel biologische landbouwgrond steeg het afgelopen jaar naar 4,4%, exclusief grond in omschakeling. Daarmee komt het biologische areaal op 79.853 hectare. Een stijging van 2% ten opzichte van 2021 (78.248 hectare). Het aantal hectare in omschakeling is opvallend meer dan andere jaren (+ 28,6%), totaal 6.571 hectare. In 2022 waren er 2.242 biologische landbouwbedrijven, 34 meer dan in 2021.

Steeds meer biologische producten

Ook steeds meer ketenpartijen bewegen naar biologisch: zo maakt HAK bekend in 2027 volledig overgestapt te willen zijn op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Eind vorig jaar kondigde ook Albert Heijn al aan over te gaan op alleen nog biologische volkorenpasta. Supermarkt Plus besloot vorig jaar uitsluitend biologische drinkzuivel onder haar huismerk aan te bieden. De Lidl was, na Ekoplaza en Odin, de eerste grote reguliere supermarktketen die haar winkels biologisch liet certificeren. Daarna volgden ook Albert Heijn en Vomar.

“Deze gestage groei is heel positief, maar we zien ook dat veel ondernemers het zwaar hebben. Om te kunnen blijven groeien en de ambitie van Minister Adema te realiseren, is het cruciaal dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt. We zijn enorm blij dat steeds meer partijen zoals HAK volledig overgaan op biologische, echter dat betekent ook dat de markt gestimuleerd worden, zodat er voldoende vraag is en blijft, nu het aanbod biologisch groeit. Als brancheorganisatie zullen wij alle ketenpartijen zo goed mogelijk blijven ondersteunen", aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

Inhaalslag

Ondanks de stijging, heeft Nederland nog een flinke inhaalslag te maken. Met een stagnerende markt en het biologisch areaal van 4,4% ligt Nederland ver achter op het Europese gemiddelde van 9,2%. Het Actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt als doel 15% biologisch landbouwareaal in 2030, als de totale landbouwgrond gelijk blijft, is dat zo’n 300.000 hectare. Het Nederlandse actieplan is een invulling van de Farm to Fork strategie van de Europese Green Deal, dat inzet op 25% biologisch landbouwareaal in 2030. Zelfs met een succesvolle realisatie van dit actieplan, blijft Nederland nog 10% achter op Europa.

Bron: Bionext en Skal Biocontrole 2022

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Door biologische groente en fruit bij elkaar te leggen kan de verkoop met 60% stijgen, blijkt uit een 10-weekse pilot in twee supermarkten in Brabant, uitgevoerd door BioNederland en het GroentenFruit Huis. De pilot dient als testcase voor de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’.

Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer op 21 juni in een Kamerbrief over de actuele stand van zaken van de certificering van supermarkten, kleine verkooppunten en speciaalzaken voor de verkoop van onverpakte biologische producten. Verkooppunten die onverpakte biologische producten verkopen, moeten hiervoor...

India verbiedt export van tarwe

India verbiedt export van tarwe

De regering in India heeft de export van tarwe uit het land verboden. Vanwege slechte oogst door hittegolven zijn de graanprijzen in India hard gestegen. De Indiase autoriteiten besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen.