Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

18 maart 2019 Dominique Vrouwenvelder

Bionext en Innohow zijn een crowdfunding gestart voor een mobiele slachterij. Hiermee kunnen biologische varkensboeren binnenkort hun dieren op eigen erf slachten. Dat scheelt veel stress voor de dieren, omdat zij niet op transport hoeven.

De mobiele slachterij zou het verschil kunnen maken in het welzijn van de dieren. Biologisch gehouden vee krijgt een fijne leefomgeving, goed eten, veel buitenruimte en goede verzorging. Maar zodra het einde in zicht is, ervaren de dieren veel stress door het transport naar het slachthuis. De crowdfundingcampagne ‘Tot het einde op het erf’ vraagt aandacht voor het stressvolle vervoer van varkens. Door de dieren in eigen vertrouwde omgeving te slachten, worden deze stressfactoren uitgeschakeld.

Mobiele slachterij

De mobiele slachterij van Bionext is een wagen die naar de boeren toe komt om op locatie dieren te slachten. In sommige EU-landen zoals Duitsland, Frankrijk en Finland, wordt al met mobiele slachterijen gewerkt, maar in Nederland bestaat zo’n wagen nog niet. De bouw van de mobiele slachterij kost 150.000 euro, en hiervan wordt het grootste deel bekostigd door het bedrijfsleven. De crowdfunding moet 55.000 euro opleveren.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?