Bionext: ‘Vraag naar schimmel-resistente bio-aardappelen moet omhoog’

aardappel

Beeld: Pixabay

Brancheorganisatie Bionext wil dat de vraag naar biologische aardappelgewassen die resistent zijn tegen de schimmel phytophthora gestimuleerd wordt. Dit verkleint de risico’s op een slechte oogst voor aardappelboeren.

Veel biologische aardappelplanten zijn door de warme, natte zomer aangetast door de schimmel phytophthora. Komt die schimmel op het blad, dan moet de boer de planten volledig verbranden om verspreiding te voorkomen. Door de schimmel moeten biologische boeren het dit jaar doen met een kleine oogst, vaak slechts 25% van de normale oogst, aldus Bionext in het persbericht.

In 2016 richtte de ziekte ook veel schade aan, waarop er een aardappelconvenant is opgesteld met het doel om in 2020 volledig over te zijn op robuuste rassen. Supermarkten committeerden zich tot de verkoop en er zijn inmiddels 23 robuuste rassen bestand tegen de schimmel. Maar de vraag vanuit de Nederlands markt blijft laag, waardoor er geen afzetzekerheid is voor de biologische boeren. Een groot risico voor een boer, want die kan diens aardappelen niet kwijt.

“Je kunt er niet vanuit gaan dat de consument vanzelf opeens biologische aardappels gaat kopen” aldus Michaël Wilde, directeur Bionext. “Er zijn in korte tijd 23 robuuste rassen ontwikkeld, een enorme overwinning voor de sector. Echter als we willen dat boeren deze rassen kunnen telen, om ze te beschermen tegen het risico van phytophthora, dan moet er ook aan de vraagzijde iets gebeuren. Er vanuit gaan dat de rassen vanzelf verkocht worden, werkt dus niet.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.

HAK gaat over op biologisch voor alle lokale groenten en peulvruchten

HAK gaat over op biologisch voor alle lokale groenten en peulvruchten

HAK wil in 2027 volledig zijn overgestapt op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Dat staat in het recent gepubliceerde ‘Groene Akkerplan’ van HAK, een actieplan dat de groente- en peulvruchtenfabrikant volgt om de teelt verder te verduurzamen.

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.