Bionext: ‘Vraag naar schimmel-resistente bio-aardappelen moet omhoog’

aardappel

Beeld: Pixabay

Brancheorganisatie Bionext wil dat de vraag naar biologische aardappelgewassen die resistent zijn tegen de schimmel phytophthora gestimuleerd wordt. Dit verkleint de risico’s op een slechte oogst voor aardappelboeren.

Veel biologische aardappelplanten zijn door de warme, natte zomer aangetast door de schimmel phytophthora. Komt die schimmel op het blad, dan moet de boer de planten volledig verbranden om verspreiding te voorkomen. Door de schimmel moeten biologische boeren het dit jaar doen met een kleine oogst, vaak slechts 25% van de normale oogst, aldus Bionext in het persbericht.

In 2016 richtte de ziekte ook veel schade aan, waarop er een aardappelconvenant is opgesteld met het doel om in 2020 volledig over te zijn op robuuste rassen. Supermarkten committeerden zich tot de verkoop en er zijn inmiddels 23 robuuste rassen bestand tegen de schimmel. Maar de vraag vanuit de Nederlands markt blijft laag, waardoor er geen afzetzekerheid is voor de biologische boeren. Een groot risico voor een boer, want die kan diens aardappelen niet kwijt.

“Je kunt er niet vanuit gaan dat de consument vanzelf opeens biologische aardappels gaat kopen” aldus Michaël Wilde, directeur Bionext. “Er zijn in korte tijd 23 robuuste rassen ontwikkeld, een enorme overwinning voor de sector. Echter als we willen dat boeren deze rassen kunnen telen, om ze te beschermen tegen het risico van phytophthora, dan moet er ook aan de vraagzijde iets gebeuren. Er vanuit gaan dat de rassen vanzelf verkocht worden, werkt dus niet.”

Lees ook
Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.

Stijgingen en dalingen in de biologische sector

Stijgingen en dalingen in de biologische sector

Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg in 2020 met 5,9% naar 79.664 hectare, blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector van Skal Biocontrole. Toch schakelen steeds minder boeren over naar biologisch, ziet Bionext.