Bionext: ‘Vraag naar schimmel-resistente bio-aardappelen moet omhoog’

aardappel

Beeld: Pixabay

Brancheorganisatie Bionext wil dat de vraag naar biologische aardappelgewassen die resistent zijn tegen de schimmel phytophthora gestimuleerd wordt. Dit verkleint de risico’s op een slechte oogst voor aardappelboeren.

Veel biologische aardappelplanten zijn door de warme, natte zomer aangetast door de schimmel phytophthora. Komt die schimmel op het blad, dan moet de boer de planten volledig verbranden om verspreiding te voorkomen. Door de schimmel moeten biologische boeren het dit jaar doen met een kleine oogst, vaak slechts 25% van de normale oogst, aldus Bionext in het persbericht.

In 2016 richtte de ziekte ook veel schade aan, waarop er een aardappelconvenant is opgesteld met het doel om in 2020 volledig over te zijn op robuuste rassen. Supermarkten committeerden zich tot de verkoop en er zijn inmiddels 23 robuuste rassen bestand tegen de schimmel. Maar de vraag vanuit de Nederlands markt blijft laag, waardoor er geen afzetzekerheid is voor de biologische boeren. Een groot risico voor een boer, want die kan diens aardappelen niet kwijt.

“Je kunt er niet vanuit gaan dat de consument vanzelf opeens biologische aardappels gaat kopen” aldus Michaël Wilde, directeur Bionext. “Er zijn in korte tijd 23 robuuste rassen ontwikkeld, een enorme overwinning voor de sector. Echter als we willen dat boeren deze rassen kunnen telen, om ze te beschermen tegen het risico van phytophthora, dan moet er ook aan de vraagzijde iets gebeuren. Er vanuit gaan dat de rassen vanzelf verkocht worden, werkt dus niet.”

Lees ook
Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak ontwikkelt samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren. De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat een vleesvervangend product produceren van schimmels.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Start nieuwe campagne ‘De mooiste boodschap is bio’

Start nieuwe campagne ‘De mooiste boodschap is bio’

De driejarige Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’ is gestart met als doel groei van het biologische marktaandeel en vergroting van de herkenbaarheid en het vertrouwen in het Europese biologische keurmerk. De campagne loopt tegelijkertijd in Zweden, Finland en België.