'Bionica kan als inspiratiebron dienen voor kwesties in de voedingsmiddelenindustrie'

Tarwe graan

Bionica is een innovatiemethode die de natuur als inspiratiebron hanteert. Het biedt out-of-the-box oplossingen die voor innovaties zorgen. Ylva Poelman, ook wel bekend als de bionische vrouw, is expert op het gebied van bionica. Op de IFFI diner meeting zal zij een lezing geven over haar vakgebied in relatie tot allergenen.

Wat wordt er verstaan onder bionica?

‘Bionica is een hele praktische innovatiemethode die biologische oplossingen gebruikt als een bron van onconventionele ideeën voor onze eigen toepassingen. We proberen analogieën te bedenken tussen de natuur en bepaalde problemen. De natuur is een waardevolle inspiratiebron voor zowel technische als sociale of organisatorische oplossingen. Met behulp van de analogieën kunnen we specifiek onderzoek doen in de natuur en deze vertalen naar oplossingen voor menselijke problemen. Voor deze lezing verdiep ik me in allergenen. Mijn doel is om mensen een bepaalde denkrichting te geven, waarmee de industrie vervolgens onderzoek kan doen.’

Hoe is de relatie tussen de natuur en allergenen?

‘Wat betreft planten en dieren: zij verdedigen zich vaak met gif, maar toch worden ze gegeten. De consumerende organismen gaan vaak niet dood, omdat zij een manier hebben gevonden om het gif te omzeilen/neutraliseren. Daarnaast zijn er ook verschillende volkeren op de wereld die überhaupt geen last hebben van allergieën. Voor de bionica bestuderen we ook mensen, want dit zijn natuurlijk ook dieren. De mens is een dankbare inspiratiebron voor de bionica.

We zijn al redelijk bekend met allergieën zoals hooikoorts. Als je hooikoorts hebt en in aanraking komt met bijvoorbeeld berkenpollen kan je lichaam hier echt ziek van worden. Je krijgt een soort griep, met alle vervelende bijwerkingen van dien (koorts, ontstekingen, niezen, etc.). We weten al dat je met bijvoorbeeld antihistamine de allergische reactie kunt onderdrukken, maar het zou mooi zijn als we het probleem kunnen oplossen met behulp van bionica.’

Hoe zou de voedingsmiddelenindustrie kunnen profiteren van bionica?

‘Bionica geeft een denkrichting voor onderzoek. We kunnen kijken naar oplossingen die de natuur gebruikt, en deze gaan onderzoeken vanuit een menselijk perspectief. Zelf heb ik bijvoorbeeld al vanaf jonge leeftijd veel last van hooikoorts, maar daarnaast ben ik op latere leeftijd allergisch geworden voor appels. Dit lijkt een gekke vergelijking, maar het allergeen dat hooikoorts veroorzaakt, lijkt heel veel op het allergeen van appels. Dit fenomeen noemen we kruisallergenen (niet te verwarren met kruisbesmetting), en kan een probleem vormen in de voedingsmiddelenindustrie. Vooral de kruisallergenen zijn denk ik een probleem waarbij bionica de industrie kan helpen.’

 

'In mijn tweewekelijkse column in trouw schrijf ik over veel meer analogieën in de bionica en hoe we als mensen van de natuur kunnen leren. Deze columns zijn te vinden op www.bionischevrouw.nl.'

 

Op 14 maart spreekt Ilva Poelman tijdens de IFFI diner meeting over hoe we van de natuur kunnen leren over allergenen. Drie keer per jaar organiseert het IFFI dinner-meetings voor leden en niet-leden en de editie van 14 maart draait om allergenen in voeding – hoe gaan we om met de toename in voedselallergieën? Welke oplossingen bieden biochemie en bionica om innovatieve alternatieven voor allergenen te vinden of allergenen te deactiveren? En wat is ons antwoord op de allergenenwetgeving en de publieke opinie met betrekking tot allergenen? Een belangrijk onderwerp dus voor ingrediëntenproducenten en daarmee voor het IFFI-netwerk.

Lees ook
Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)...

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

Voedselproducenten hebben dagelijks te maken met allergenen, al is het maar om kruisbestuiving en pijnlijke recalls te voorkomen. Dat is belangrijk, want het aantal mensen dat allergieën ontwikkelt lijkt toe te nemen. Maar juist daarom moeten voedselproducenten op een ander niveau gaan nadenken over de verhouding tussen voedsel en het immuunsysteem,...