Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Grassa! mobiele agfverw machine still Still004

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten voor de voedingsindustrie.

Tekst: Ria Besseling

In de installatie van Grassa! wordt het sap van planten door middel van raffinage gescheiden van de vezels. De vezels worden geconserveerd, terwijl uit het sap de eiwitten worden gehaald voor de verwerking tot geconcentreerde halffabricaten. “Belangrijk in het proces is een goede ontsluiting van het eiwit door het openbreken van de celwand. Dat levert een beter rendement van het uiteindelijke eiwitconcentraat op”, aldus Grassa!-directeur Ad Crommentuijn.

Mobiel: lokaal en duurzaam

Bijzonder is dat die nieuwe bio-installatie mobiel wordt en tijdelijk bij groenteverwerkende bedrijven kan worden geparkeerd. Hiermee wordt fors bespaard op kosten voor composteren en vervoeren van het afval dat bij het verwerken van groente ontstaat, gemiddeld zo’n 13 procent.

Bioraffinage is bovendien een sleutel tot een duurzame voedselketen. Eiwitten uit plantaardig restmateriaal vormen een prima alternatief voor bijvoorbeeld de grootschalig geïmporteerde sojaschroot als eiwit voor veevoer.

Lees het volledige artikel over Grassa! in EVMI nummer 8 van 2018. Bestel hier twee gratis proefnummers.

Lees ook
HAK betreedt versmarkt met HAK Fresh ovengroenten

HAK betreedt versmarkt met HAK Fresh ovengroenten

Groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK betreedt voor het eerst de markt voor koelverse groenten. Deze maand brengt de fabrikant verse gegrilde en geroosterde ovengroenten op de markt, onder het label ‘HAK Fresh’. Picnic is de eerste supermarkt die de koelverse groenten van HAK aanbiedt.

Eiwitfabrieken

Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren