Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Grassa! mobiele agfverw machine still Still004

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten voor de voedingsindustrie.

Tekst: Ria Besseling

In de installatie van Grassa! wordt het sap van planten door middel van raffinage gescheiden van de vezels. De vezels worden geconserveerd, terwijl uit het sap de eiwitten worden gehaald voor de verwerking tot geconcentreerde halffabricaten. “Belangrijk in het proces is een goede ontsluiting van het eiwit door het openbreken van de celwand. Dat levert een beter rendement van het uiteindelijke eiwitconcentraat op”, aldus Grassa!-directeur Ad Crommentuijn.

Mobiel: lokaal en duurzaam

Bijzonder is dat die nieuwe bio-installatie mobiel wordt en tijdelijk bij groenteverwerkende bedrijven kan worden geparkeerd. Hiermee wordt fors bespaard op kosten voor composteren en vervoeren van het afval dat bij het verwerken van groente ontstaat, gemiddeld zo’n 13 procent.

Bioraffinage is bovendien een sleutel tot een duurzame voedselketen. Eiwitten uit plantaardig restmateriaal vormen een prima alternatief voor bijvoorbeeld de grootschalig geïmporteerde sojaschroot als eiwit voor veevoer.

Lees het volledige artikel over Grassa! in EVMI nummer 8 van 2018. Bestel hier twee gratis proefnummers.

Lees ook
Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

Branden voor soja

Branden voor soja

De markt voor vleesvervangers en andere plantaardige producten groeit enorm. Een groeiende groep mensen wil blijkbaar best wat minder vlees eten als dat hun het gevoel geeft dat ze wat voor de planeet doen. Maar de toenemende aandacht voor vegan zorgt ook voor wat terugslag van stugge vleeseters die zich helemaal niet schuldig willen voelen over hun...