Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten voor de voedingsindustrie.

Tekst: Ria Besseling

In de installatie van Grassa! wordt het sap van planten door middel van raffinage gescheiden van de vezels. De vezels worden geconserveerd, terwijl uit het sap de eiwitten worden gehaald voor de verwerking tot geconcentreerde halffabricaten. “Belangrijk in het proces is een goede ontsluiting van het eiwit door het openbreken van de celwand. Dat levert een beter rendement van het uiteindelijke eiwitconcentraat op”, aldus Grassa!-directeur Ad Crommentuijn.

Mobiel: lokaal en duurzaam

Bijzonder is dat die nieuwe bio-installatie mobiel wordt en tijdelijk bij groenteverwerkende bedrijven kan worden geparkeerd. Hiermee wordt fors bespaard op kosten voor composteren en vervoeren van het afval dat bij het verwerken van groente ontstaat, gemiddeld zo’n 13 procent.

Bioraffinage is bovendien een sleutel tot een duurzame voedselketen. Eiwitten uit plantaardig restmateriaal vormen een prima alternatief voor bijvoorbeeld de grootschalig geïmporteerde sojaschroot als eiwit voor veevoer.

Lees het volledige artikel over Grassa! in EVMI nummer 8 van 2018. Bestel hier twee gratis proefnummers.

Altijd op de hoogte blijven?