‘Bizar veel interesse’ voor Nedervanille

10 oktober 2017

De vraag naar natuurlijke vanille is hoger dan het aanbod. Zeker nu de storm in het voorjaar op Madagaskar een groot deel van de oogst verwoestte. In Bleiswijk werkt de Wageningen Universiteit aan een oplossing: vanille uit de kas.

Door Marjolein Streur - redactie Foodlog

Wereldwijd bedraagt de productie van natuurlijke vanille zo'n 1.500 ton. De vraag ligt met 2.500 ton een stuk hoger.

Vanilleplanten hebben het zwaar. Droogte en overstromingen bedreigen de oogst. Daar komt nog bij dat afgelopen voorjaar een storm over Madagaskar – een van de belangrijkste leveranciers van vanille – trok die 30% van de oogst heeft verwoest.

Kassen

Willen we meer vanille? Een oplossing zou zijn om vanille in een kas te kweken. Tot op heden is het nog niemand gelukt om dat succesvol te doen. “Er zijn wereldwijd wel verschillende pogingen ondernomen, maar die zijn om uiteenlopende redenen allemaal mislukt, of er worden chemische middelen voor gewasbescherming gebruikt die in de EU niet zijn toegestaan”, vertelt onderzoeker Filip van Noort. De WUR lijkt nu wel succesvol te zijn.

Sinds 2014 is de WUR bezig met het telen van vanille in een van de kassen. De plantjes die in 2014 zijn gepoot zijn uitgegroeid tot planten die tot het plafond reiken, vol met lange vanillepeulen. Deze peulen zijn bijna klaar om te oogsten en dan te verwerken tot de bekende zwarte vanillestokjes. Ook de planten uit 2015, 2016 en 2017 groeien als kool.

Hoge kosten

Het telen van vanille in een kas is kostbaar. Teelt in kassen is altijd duurder dan in de buitenlucht en de planten groeien traag. “Het duurt minimaal 2 jaar voordat de plant groot genoeg is en dan nog 6 tot 9 maanden voordat de peulen rijp zijn”, vertelt van Noort. Bovendien is het telen van vanille erg arbeidsintensief. De bestuiving vindt met de hand plaats en moet dagelijks gebeuren, 7 dagen per week. “De bloem van de vanilleplant is maar 6 uur open. Daarna blijft de bloem voor altijd dicht”, vertelt van Noort. Mis je dat moment, dan vindt er geen bestuiving plaats en groeit er geen vanillepeul uit die bloem.

Na de oogst moeten de peulen gefermenteerd worden - curing, in vaktaal - wat 2 tot 3 maanden duurt. Na de eerste verkoop kan straks het kosten-baten-plaatje opgemaakt worden en wordt duidelijk of de kosten terug kunnen worden verdiend.

Van Noort: “Als het goed is, wordt dit jaar het bedrijf Dutch Vanilla Growers opgericht. Zij kunnen dan over 3 jaar de eerste vanille gaan verkopen. Er is bizar veel interesse voor. Als het allemaal goed gaat, ligt er een hele mooie toekomst voor de Nedervanille.”

De kassen van de WUR in Bleiswijk zijn 15 oktober aanstaande open voor publiek in het kader van World Food Day.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?