Boek over geschiedenis van de melkboer

2018-04-23 Omslag voorkant DEF KLEINER

Wie is er niet groot geworden met een melkboer (later SRV-man) aan de deur? Decennia lang kwam in elke wijk, dorp en gehucht zo’n kleine ondernemer de zuivelproducten aan huis brengen. Het verhaal van dat uitstervende beroep moest  hoognodig verteld worden. Dat gebeurt in dit boek aan de hand van een van hen: Tiemen. Ruim veertig jaar trok hij langs zijn klanten, eerst, samen met zijn vader,  met een bakfiets, uiteindelijk met een rijdende winkelwagen.

Tieman was melkboer op het Hogeland in Groningen, tot er in de zomer van 2015 door een verkeersongeval een abrupt einde aan zijn leven kwam. Op 59-jarige leeftijd werd hij  voor zijn huis in Middelstum geschept door een passerende automobilist. Tot ontroering van zijn gezin ontvingen ze honderden kaarten met persoonlijke verhalen van trouwe klanten. Voor veel mensen was hij melkboer en mantelzorger ineen.

Cultuurgeschiedenis platteland

Deze persoonlijke en liefdevolle  verhalen  brachten zijn  dochter ertoe deze geschiedenis op te schrijven. Tiemens levensverhaal is de rode draad van het verhaal. Het is nadrukkelijk meer dan een familiegeschiedenis, het is een ode aan het vak van de melkman, en tegelijkertijd ook een kleine cultuurgeschiedenis van het leven op het platteland.

Ruim veertig jaar lang bracht Tiemen de dagelijkse levensmiddelen bij de mensen aan huis. Als zestienjarige jongen nam hij de melkloop over van zijn ernstig zieke vader. Hij groeide mee in het vak, ‘van bakfiets tot rijdende winkelwagen.’  Hij zag hoe de kleine middenstanders het verloren in de prijzenoorlog met de grote supermarkten, hoe de mensen wegtrokken uit de kleine dorpjes en hoe de voorzieningen afnamen. Tiemen was met zijn rijdende winkelwagen, ‘uw mobiele supermarkt’,  op het laatst vaak de enige mogelijkheid om boodschappen te doen, of om geld te pinnen,  in de  kleine plaatsjes op het platteland.

Margriet van Dijken: Tiemen, melboer van ‘t Hogeland

  • ISBN 97890 5452 353 6 / NUR 696
  • € 19,99
Meer over
Lees ook
Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.

Een nieuw recept voor de voedingssector

Een nieuw recept voor de voedingssector

We zitten niet alleen in een energietransitie, maar ook in een voedseltransitie. En dat is geen toeval: beide zijn onlosmakelijk met de verandering in ons klimaatbewustzijn verbonden. In hun boek The Future of Food – Een nieuw recept voor de voedingssector houden auteurs Jorg Snoeck en Stefan Van Rompaey de belangrijkste ontwikkelingen die plaats (zullen)...

Recensie | Ongekend Talent

Recensie | Ongekend Talent

In de voedingsmiddelenbranche groeit het tekort aan medewerkers. Een van de manieren om dat gat mogelijk te vullen, is om buiten de gebaande paden te gaan. Het boek ‘Ongekend Talent’ kan hierbij helpen als je overweegt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te gaan zetten.